A Soproni Szennyvíztisztító Telep iszaptechnológiájának vizsgálata, különös tekintettel a térfogatcsökkentésre - Major Dávid Márk (2018)
A szakdolgozatom célja bemutatni a Soproni Szennyvíztisztító Telep iszapkezelő technológiáját és azon belül vizsgálni a víztelenítéssel történő iszaptérfogat csökkentést. Először általánosan bemutatom az iszapkezelési folyamatokat, majd a Soproni telep szennyvíztisztítási és iszapkezelő technológiai rendszerét. A szakdolgozatom fő témája a dekanterrel történő iszaptérfogat csökkentés, amit egy üzemoptimalizálási folyamat során vizsgáltam. A kapott eredményeket elemezve javaslatot teszek egy optimálisabb üzemi beállításra. Bár az új paraméterekkel a gép kisebb szárazanyag tartalmú víztelenített iszappal üzemel, de emellett kevesebb a polimer felhasználása és jobb minőségű a csurgalékvize is. A csurgalékvíz kiemelt vizsgálati elem, mert célunk, hogy minél nagyobb mennyiségű iszap kerüljön ki a rendszerből és kevesebb jusson vissza a technológia elejére. Az eddig használt beállításokkal az iszap 43,72%-a került vissza csurgalékvízzel a technológiára, de az általam javasolt beállítással már csak 5,07%. Továbbá javaslom az üzemeltetőknek egy hasonló optimalizálási folyamat végrehajtását a sűrítés technológiáján a kisebb iszaptérfogat elérése érdekében.