Környezeti tényezők hatásának vizsgálata a szőlővessző szénhidrát tartalmára a nyugalmi időszak alatt - Dominkó Emese (2018)
A növények számára nélkülözhetetlenek a tartalék tápanyagként szolgáló szénhidrátok, amelyek energiát biztosítanak a biokémiai reakciók lezajlásához, szubsztrátot biztosítanak az asszimilációs folyamatokhoz, de fontos szerepük van a fiziológiás sajátságok kialakulásában is. Kutatásom során alanyvesszőket vizsgáltam, célom az eredési rátájának növelése volt szénhidráttartalmi vizsgálatok révén. A mért paraméterek a szárazanyag tartalom, kioldható szénhidrát és keményítő tartalmak voltak. A mérésekből jól látszik, hogy az összes szénhidráttartalomnak nagy része kioldható szénhidrát formában jelent meg, keményítő csak kisebb részét tette ki. Összességében elmondható, hogy az eleje vesszőben mérhető a legkevesebb oldható szénhidráttartalom, a legtöbb a közepe vesszőben, a keményítőtartalom pedig a vége vesszőben jelentős. A mért eredményekből arra következtethetünk, hogy ahhoz, hogy tavasszal megindulhasson a rügyfakadás a keményítőnek a szőlő eleje vesszőjében kell felhalmozódnia. Ahhoz pedig, hogy ne fagyjanak el, túléljék a mélynyugalmi állapotot a közepe-, illetve vége vesszőnek kell jelentős mennyiségű keményítőt raktározni.