Akác faállományok választék-összetételének vizsgálata a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. területén - Pintér Tamás Tamás (2018)
A fehér akác erdőgazdálkodásunk megkerülhetetlen fafaja. Az összes hazai erdőterület egynegyedén akácosok találhatók. Akácerdőt három féle módon létesíthetünk: mageredetű csemetével, gyökérről- és tuskóról sarjaztatva. A kiinduló feltételezés, hogy a különböző eredetű állományok választék-összetétele más lesz. Diplomamunkámban a különböző származásokat fogom összehasonlítani négy eltérő genetikai talajtípuson, és öt erdőgazdasági tájon. A kimutatások alapján látszik, hogy nem minden esetben a mageredetű állomány lesz a legjobb minőségű. A sarjaztatott állományok esetében a minőség a sarjaztatások számától függ, de sajnos erről nem áll rendelkezésre adat.