Göngyöleg logisztika infrastrukturális fejlesztése az Autoliv Kft.-nél - Horváth Ádám (2018)
Záródolgozatom alaptörekvése Európa egyik legnagyobb biztonsági öv összeszerelő üze-ménél, az Autoliv Kft.-nél működő jelenlegi göngyöleg logisztika infrastrukturális fejlesztésének bemutatása, valamint a várható eredmények és a vállalatra gyakorolt gazdasági ha-tásainak felvázolása. Emellett érvekkel alátámasztom fejlesztés indíttatásának fontosságát és menetét. A jelenlegi helyzetben az Autoliv Kft.-nél a göngyöleg készletek tárolására egy ideiglenes és nem túl hatékony módszert alkalmaznak. Egy külső raktárcsarnok bérlésével oldják meg az értékesítéshez használt göngyölegek raktározását. A napi göngyöleg igény kielégítéséhez szükséges göngyölegeket tárolását pedig a sopronkövesdi cég telephelyen belül végzik egy bérelt sátor segítségével. A külső raktározás egy rendkívül költséges alternatíva, ugyanis havi szinte 30.000 eurót (közel 10.000.000 Ft) költ a vállalat kizárólag a raktárhelység bérlésére. Ezenfelül napi szinten 7-8 kamion kénytelen megtenni a Sopron – Sopronkövesd útvonalat, amely közel 20 km plusz távolságot jelent. A fuvarozásból adódó költségek havonta átlagosan 9.000 eurót jelentenek a vállalat számára. Az említett két költségtényező mellett további kettőt kell kiemelni, amelyek a külső raktározásból adódnak. A raktárban történő szombati, vasárnapi és a munkaszüneti napokon történő munkavégzés díja, illetve a vevők, szervezetek által felmerülő büntetések képezik a költségek további részét, ezek átlagosan havi lebontásban 4.000 eurót jelentenek. A vállalat telephelyén használt napi göngyölegek tárolásra szolgáló sátor bérleti díja pedig 5.000 euró havi szin-ten. Ezen számadatok tudatában nem meglepő a helyi göngyölegraktár felépítésének gondolata. A vállalat több építőipari vállalattól kért a kivitelezéssel kapcsolatban árajánlatot, amelyből kettőt vázoltam a dolgozatomban. Végül az Óbuda Group ajánlata volt a legkedvezőbb a felmerültek közül, akik a tervek szerint két év alatt, 430.000.000 Ft összegből tudnák lebonyolítani a raktár kivitelezését. Az átláthatóság, mérhetőség és a kiadások mérséklése érdekében a raktár megvalósítása három ütemre lebontva zajlana. Az Autoliv Kft. számára a külső raktározásból keletkező költségek, valamint a sátor bérleti díja a mai (2018. 05. 15.) euró árfolyamnak megfelelően éves szinten 182.592.000 Ft-ot jelent. Az építőipari vállalat által kiírt költségtervéből és a külső raktározásból adódó éves költségekből könnyedén kiszámítható a megtérülési idő. A beruházás 2 év és 3 hónap alatt térülne meg. A tervek szerint 2018 decemberében kezdik el a göngyölegraktár kivitelezést, mely várhatóan 2020 októberére készül el véglegesen. A fejlesztés kivitelezése egy komoly problémára nyújtana teljes körű megoldást és hosszútávon rendkívül gazdaságos befektetésnek bizonyulna.