Kulturális Turizmus - Németh Mercédesz Rita (2018)
Dolgozatom során a kulturális turizmus témakörének vizsgálatát tűztem ki célul. Ezen belül is a kulturális utazásokra és az utazási irodák érdekeltségére kívántam választ kapni. Munkám során szakirodalmakat, a gyakorlati helyemen beszerezhető katalógusokat és saját ötleteim használtam fel a dolgozat minél eredményesebb kidolgozására. Azért ezt a témát választottam, mert a gyakorlatom során tökéletesen belátást nyerhettem erre a problémára és láthattam a kialakult rendszer hibáit. Rendszer alatt nem csak a számítógépes rendszerekre gondolok, hanem az emberek szokásairól. Témám alatt a Szombathelyen található Terra Tourist Utazási Kft. irodára igyekeztem fektetni a hangsúlyt: az iroda működésére, vendégkörére és a vevői értékelések után következtetett javításokra. Záródolgozatom célja az, hogy az utazási irodák szerepét visszahozzam a mai világba. A kulturális utak segítségével ez az ötlet megvalósítható lenne, illetve a turizmuson való esetleges javításokat követően is megvalósítható lenne ez a kitűzés. Szeretném elérni, hogy ne csak az idősebb korosztály gondolja fontosnak az utazási irodák szerepét az utazás megszervezésekor. Továbbá azt is, hogy a kultúra által inspirált utakon a fiatalabbak bátran vegyenek részt és fedezzék fel az általuk még nem ismert helyeket. Témám, a kulturális turizmus egy nehezen behatárolható ága a turizmusnak. Sokféle típusú turisztikai csoport tartozik ez alá az összefoglaló név alá, mint a gasztronómia, a hagyományok, az épített látványosságok, a történelmi városok vagy természeti adottságok. Ezeket a helyeket pedig azok az utazók látogatják meg, akiket érdekel a hely múltja, története és szeretné megismerni az ott kialakult szokásokat. A kapott eredmények alapján arra a következtetésre jutottam, hogy a kultúra sok utazó számára fontos, ha elutazik. Az utazás szervezését azonban nem bízza rá egy utazási irodára, hanem saját maga végzi el az ezzel járó munkálatokat. Ez legtöbb esetben a fiatalokra igaz és minél jobban haladunk felfele az életkorral, annál inkább találkozhatunk utazási irodára rábízott utazásszervezésre.