"Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése" című projekt bemutatása - Pusker Cintia (2018)
Záródolgozatomban a projektmenedzsment elméleti részét, majd a gyakorlati levezetését egy konkrét projekt bemutatásával szemléltetem. A dolgozatom első részében fontosnak tartottam bemutatni a projektmenedzsment tevékenységet, majd felmerült bennem az a kérdés, hogy vajon a projektciklus folyamata mennyiben különbözik az állami és a verseny szféra között, melyre két szerző projektciklus megállapításaival kaptam választ. Fontosnak tartottam bemutatni a projektfolyamat szereplőit, mivel a résztvevők feladataik, felelősségük mértéke alapján különböznek egymástól. Gyakorlatom során megtapasztaltam, hogy mennyire fontos a folyamatos kommunikáció az összes résztvevő között. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának projektekkel foglalkozó osztályán, azaz a Városfejlesztési Kabineten töltöttem a 14 hetes szakmai gyakorlatomat. Érdekes volt látni, milyen nagy jelentőséggel bírnak a pályázatok megvalósítása az Önkormány-zatnál. A projektek célja a városlakók igényeinek kielégítése, az életszínvonal és a kör-nyezet javítása, de azt kevesen érzékelik, hogy a szigorú ütemezés miatt a megvalósítás számos kockázatot rejt. Záródolgozatomban elemzem a projekt megvalósítás folyamatait, illetve, hogy milyen problémák merülhetnek fel, és ezek javítására mely megoldásokat alkalmazták. A dolgozatom második felében rátérek a konkrét projekt elemzésére. Szombathely ön-kormányzata energetikai korszerűsítés céljából öt darab projekt támogatására nyújtott be Támogatási kérelmet. Elemzés céljából egy projektet kiemeltem, hogy kellően átfogó ké-pet adhassak a folyamat összetettségéről. Az óvodák energetikai korszerűsítését választottam, mivel helyszíni kooperációk során betekintést nyerhettem a kivitelezés folyamataiba. Mivel a projektmegvalósítási folyamat már 2017. január 1.-jével elkezdődött, a projekt előkészítő, illetve fejlesztő szakaszait a Kabinet munkatársának részletes bemutatásával és a projekt dokumentumok tanulmányozásával kellő információ birtokában tudtam elemezni a folyamatot. A kivitelezés idén április 30.-án érte el az ötödik mérföldkő szerinti 50 %-os készültségi szintet, ha komolyabb probléma nem merül fel, a projekt várható fizikai befejezésének napja 2019. március 31. Mikor jelenthetjük ki, hogy a projekt elérte a célját? A projekt fenntartási időszakában kaphatjuk meg a választ, hogy energetikailag beváltja-e majd a vállalt indikátorokra tett elvárásokat.