V. Nemzetközi Savaria Filmszemle - Pusker Vivien (2018)
A projektmenedzsment fontos szerepet játszik a versenyszférában működő vállalkozások tevékenységében. Napjainkban mindenhol találkozhatunk projektekkel, a vállalatok többségénél működik projektmenedzsment. De hogyan tud érvényesülni a projektmenedzsment egy nonprofit, szolgáltató társaságnál? A záródolgozat célja, az V. Nemzetközi Savaria Filmszemle, mint projekt folyamatának bemutatása. A projekt a Szombathelyi Médiaközpont által kerül megrendezésre immáron ötödik esztendeje. A Savaria Filmszemle népszerűsége egyre növekszik, a beérkező pályaművek száma évről évre nő, a nevező alkotók lelkesedése töretlen. A téma aktualitását bizonyítja, hogy a 21. század emberének egyik fontos tanítóeszköze a film. A filmek segítenek eligazodni a hétköznapok kérdései között, a film informál, ismeretet bővít. Elmondható, hogy a Szombathelyi Médiaközpont fontos feladatának tekinti eme eszmék közvetítését, a rendezvény által biztosítanak lehetőséget a független filmeseknek a bemutatkozásra. A dolgozatban elsődlegesen bemutatásra kerül a projektmenedzsment valamint a rendezvényszervezés elméleti háttere, amely segítséget nyújt a későbbiekben bemutatott projekt menetének átláthatóságában. Majd ismertetésre kerül hosszabb terjedelemben a projekt idő-, erőforrás és költségtervezésének lépései. Ahhoz, hogy befejezéskor egy sikeres projektről beszélhessünk elengedhetetlen a projektfolyamat menetének pontos kidolgozása. Körültekintően kell vizsgálni, hogy ennek érdekében a vállalkozás milyen módszereket alkalmaz, illetve milyen más tervezési technikák állnak rendelkezésre. A záródolgozatban bemutatásra kerül a projekt tevékenységi struktúrája, illetve az ütemterve. Az ütemterv ábrázolásakor Gantt-diagram állt rendelkezésre, amely segíti a tevékenységek közötti összefüggések megállapítását. Amint elkészültek a tervezési módszerek kidolgozása, a lebonyolítási fázis veszi kezdetét, amely éppen olyan alapos előkészítést igényel, akár a tervezés meghatározása. Az V. Savaria Filmszemle szakmai hírneve évről évre nő, ezért a rendezvény minőségével kapcsolatos igények mértéke is növekszik. A rendezvény sikerének megállapítása összetett feladat, hiszen a koncepcióalkotás fázisában több cél is definiálásra került. A siker a projekt zárását követően kerülhet megállapításra. Fontos megjegyezni, hogy idén minden eddiginél több, 205 filmet neveztek a készítők a versenyprogramba, a projektsiker garantálható.