Innovációs lehetőségek a termelési logisztikában - Ipsits Janka (2018)
Szakmai gyakorlatom során annak a projektcsapatnak a munkáját segíthettem, melynek felada-ta a Galambos cégcsoport elektronikai eszközöket gyártó multinacionális partnervállalatánál EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft.-nél végzett termelés-kiszolgálás fejlesztése volt. Az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft 1994 óta tevékenykedik Szombathelyen, passzív elektro-nikai alkatrészek gyártásával és fejlesztésével foglalkoznak. Széles termékskálájukat chip mé-retű felületszerelt induktivitások, nagyméretű hálózati zavarszűrők és alumínium elektrolit kondenzátorok alkotják. Termékeik nagy fontossággal bírnak az elektronikai alkalmazások minden területén, főként az autóiparban és a megújuló energiák iparágában.. Az év leginnova-tívabb vállalatának választották a céget 2010-ben. A foglalkoztatottak száma közel 2000 fő. A záródolgozatom témája, az innovációs lehetőségek a termelési logisztikában. Dolgoza-tom célja, hogy a szakmai gyakorlati időm során elvégzett feladatokat illetve ezekből a felada-tokból származó következtetéseket, eredményeket ismertesem. Az innovációs lehetőségek keresése mellett, a Just-in Time termelésszervezést szerették volna bevezetni. A hatékonyság növelés érdekében a Milk run rendszer kialakítására törekedtünk. A multinacionális vállalatok számára talán a legfontosabb, hogy a piacon versenyelőnyt alakítsanak ki és azt meg is tartsák. Mindehhez a logisztikai terület megfelelő munkája és pon-tos munkavégzése az egyik legszükségesebb. A beszállítóval és a vevővel való megfelelő kommunikáció megakadályozhat akár egy sorleállást, az alkatrészek megfelelő időben való beszállításával valamint a vevővel történő egyeztetésekkel. A Milk run rendszer kialakításánál óránkénti kiszolgálást határoztunk meg, itt a fő prob-léma az volt, hogy a termelés nem tudta betartani a rendelési időket. További problémák a kü-lönböző területek közötti nagy távolságából, valamint a hatalmas készletszintből adódtak, ez-által nehezebb volt a készletpontosság. Különböző területeket megfigyelve próbáltunk innová-ciós lehetőségeket keresni, összességében elmondható hogy minden egyes megfigyelt terület-nél alkalmaztunk olyan változtatásokat, amikkel növelhetjük a hatékonyságot. A Just in Time szervezetirányítást, illetve a Milk run (körjáratot) sajnos nem sikerült megvalósítani, de mindig van lehetőség a hatékonyság növelésére. Továbbra is szeretnének fejlődni a termelési rendszerben, a raktározás fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek, illetve a költségek csökkentése is cél fog maradni mindig. During my professional practice, I was able to help the work of the project team, whose task was to develop production service at EPCOS Elektronika Alkatrész Kft., A multinational partner company producing electronic devices at the Galambos group. EPCOS Elektronikai Alkatrész Ltd. has been working in Szombathely since 1994, dealing with the manufacture and development of passive electronic components. Their wide range of products is made up of chip-like surface mounted inductors, large-scale network interference filters and aluminum electrolytic capacitors. Their products are of great importance in all areas of electronics appli-cations, especially in the automotive and renewable energy industries. The company's most innovative company for the year was chosen in 2010. The number of employees is almost 2000. The topic of my closing work, the possibilities of innovation in production logistics. The purpose of my work is to present the tasks I performed during my professional practice and the conclusions and results from these tasks. In addition to looking for innovation opportuni-ties, they wanted to introduce Just-in Time production organization. In order to increase effi-ciency, we sought to develop the Milk Run system. For multinational companies, perhaps the most important thing is to create and maintain a competitive advantage on the market. To do this, the proper work of the logistics area and its work is one of the most necessary. Adequate communication with the supplier and the cus-tomer can prevent even a standstill, timely delivery of parts, and negotiation with the custom-er. The Milk Run system was defined as hourly service, the main problem being that pro-duction could not meet the ordering times. Additional problems were caused by the large dis-tance between different areas and the huge inventory level, which made inventory precision more difficult. We have been trying to look at different areas by looking for innovation oppor-tunities, overall we can say that we have applied changes in each area that we are observing to improve efficiency. Just in Time organization management and Milk run unfortunately could not be achieved, but there is always a chance to increase efficiency. They still want to improve in the production system, invest in storage, and emphasize the importance of reducing costs.