Hercules Investment Kft. banki kapcsolatainak elemzése, kiemelten a finanszírozás és pénzforgalom - Kertész Natalia (2018)
A vállalkozás és a pénzintézetek kapcsolata évszázadokra nyúlik vissza. A kezdetleges vi-szonyból kialakult ez a kölcsönös, bizalomra épülő kapcsolatrendszer. De milyen hatással van ez a két szereplőre? Vagyis a bankokra és a vállalkozásokra, kiemelten a kisvállalkozá-sokra. A pénzintézetek számos szolgáltatással és termékkel várják ügyfeleiket, hogy egy hosszú távú kapcsolat kezdetét indítsák el. A vállalkozásoknak pedig elengedhetetlen fel-tétele, hogy valamely hitelintézetnél pénzforgalmi számlát vezessenek. Amennyiben a ban-kok megtalálják az ügyfeleik számára azt a szolgáltatás vagy terméket, amit igénybe fog-nak venni és erre felépítik a profiljukat, akkor nyereségesek tudnak lenni. A bankok bevé-teleiket főként a szolgáltatásokhoz kapcsolódó különböző díjakból tudják szerezni. Legyen szó egy bankkártya használatról vagy folyószámlahitelről. A vállalkozások, főleg a kisvállalkozások nagyobb számban igénylik a bank meglétét. De az állami támogatások és a különböző kedvezményes csomagok segítségével számukra is könnyebb a megfelelő gazdasági egyensúly megtartása. 2016 óta dolgozom a Hercules Investment Kft-nél, egy kisvállalkozás pénzügyi terü-letén. Meglátáson szerint a kapcsolat alapja a kölcsönös bizalom. Folyamatos, napi szintű kapcsolattartás van a pénzintézetek és a Vállalkozás között, melynek lebonyolításában ak-tívan részt veszek. A leggyakrabban igénybe vett szolgáltatások a Hercules Investment Kft. részéről a készpénzfelvétel, a készpénzbefizetés, hitelesített bankszámlakivonatok, érme és bankjegy váltás, valamint a készpénz nélküli fizetési mód, vagyis az átutalás. A vállalkozás a finanszírozását főként idegen tőkéből fedezi. Ebben pedig a főszám-lavezető bankja nyújt segítséget, vagyis az OTP Bank Nyrt. A Hercules Investment Kft. megalakulása óta, vagyis 2010-től pénzforgalmi számlát vezet az OTP Banknál. Ehhez a pénzforgalmi számlához számos szolgáltatás és hitel kapcsolódik, melyeknek költségét a havi bankszámlakivonaton tünteti fel a bank és jóváírja követeléseit. Az informatika fejlődésével a bankok és a vállalkozások között gördülékenyebb az adatátvitel. Továbbá már ritkábban van szükség személyes megjelenésre, hiszen számos olyan megoldást fejlesztettek ki, amit a cégvezetők, illetve pénzügyi vezetők már használ-nak a gyakorlatban. Ilyen például az Office-banking szolgáltatás is. De a jövőben elérhető OTP EBIZ szolgáltatás segítségével már a cégek adminisztrációs munkáit is megtudják könnyíteni.