Fafaj-oszályozás Sentinel-2 űrfelvételek alapján - Simon Márton (2018)
A diplomamunkám során a Sentinel-2 földmegfigyelő műhold által készített űrfelvételek alapján végeztem fafaj-osztályozást az Őrség területén. A munkámhoz használt felvételek 2017-ben készültek, március és október között összesen 10 időpontban. Az előfeldolgozás során radiometriai korrekciót végeztem és felhőmaszkot készítettem. Az erdőterületek elkülönítéséhez a 10 felvételből kiszámítottam NDVI index átlagát és szórását. A kapott eredményt Support Vector Machine algoritmussal osztályoztam. Az elegyarány meghatározáshoz lineáris spektrális szétkeverést alkalmaztam. A spektrális szétkeverés eredményeiből számított elegyarány lineáris összefüggést mutatott a leíró adatokban szereplő értékekkel. A faállománytípusok elkülönítéséhez Random Forest osztályozót alkalmaztam. Az osztályozás során 4 faállománytípust különítettem el. A faállománytípus osztályozási pontossága 75,34 % a referencia területek alapján.