Idős magas kőris (Fraxinus excelsior) állományok egészségi vizsgálata a Sárospataki Erdészet területén - Balogh Kristóf (2018)
A magas kőris (Fraxinus excelsior) hazánk egyik legjelentősebb elegyfafaja és erdőgazdasági jelentősége is kiemelkedő, azonban a 2000-es évek elejétől jelentős mértékű pusztulást figyelhető meg az állományokban. Dolgozatomban a Sárospataki Erdészeti Igazgatóság területén, azon belül is Révleányvár térségében vizsgáltam az idős magas kőris állományokat. Vizuálisan vizsgáltam az állományok egészségi állapotát, foglalkoztam a fahibákkal, emellett az éghajlati és talajvíz értékeket is értékeltem a területre vonatkozóan. A kapott eredményeim alapján elmondható, hogy a klimatikus viszonyok jelentős mértékű változása vezetett az állományok leromlásához, valamint az állományok túltartottsága is jelentős mértékben közrejátszhatott, ennek következtében a károsítók és a kórokozók fokozott megjelenése is közrejátszott.