Hazai munkaerőpiac lehetőségeinek feltárása – a kivándorlás felmérése és munkaerő toborzás Sopronban - Bedekovics Fanny (2018)
2004-ben kilenc másik országgal együtt Magyarország is csatlakozott az Európai Unióhoz. Ez a folyamat nagy gazdasági fellendüléssel járt. Szabadabb lett a kereskedelem, ezáltal nőtt az infrastruktúra. A változás nagy lehetőségeket rejtett magában, de hátrányokat is. Az Uniós polgárok szabad mozgására vonatkozó alapelv alapján minden polgárnak joga van más Uniós tagállamban állást keresni, munkavállalási engedély nélkül munkát vállalni és munkavállalás céljából az adott országban tartózkodni. Uniós csatlakozásunk magával hozta a szakképzett munkaerő kivándorlását. Nyugat-Magyarország területéről napi 20-30000 ember ingázik osztrák munkahelyé-re, ezzel egy erőteljes munkaerőhiányt okozva a területen. Ez főként a vendéglátásban, építőiparban, iparban és mezőgazdaságban okozott változásokat a nyugati megyékben. Sopron területén, főként a gyárakat vizsgálva nagy lett az éves fluktuáció. Ausztria jó lehetőség azoknak, akik magasabb béreket szeretnének keresni, és az erős oszt-rák szociális háló adta juttatásokkal élni szeretnének, ezzel jobb életminőséget teremtve maguknak. Az Origo-Sánta Humán Kft. feladata tehát a nyugati határszéli városok ellátása munkaerő-vel. Záródolgozatom főbb témái tehát a kivándorlás mérésével kapcsolatos statisztikai adatok vizsgálata lesz, Magyarország munkaerőpiaci helyzete, a belső migráció illetve a vállala-tok működéséhez elengedhetetlen munkaerő biztosítása, a sikeres projektek lebonyolítása érdekében. Záródolgozatomban szeretném felvázolni a fizikai munkaerő toborzás eszközeit, melyet az Origo-Sánta Humán Kft. alkalmaz a projektjeik sikereinek érdekében.