Lakás-takarékpénztári megtakarítások vizsgálata - Csirkovics Mónika (2018)
Dolgozatom témája a megtakarítási formák, azon belül is a lakás takarékpénztár vizsgála-ta. A fő kérdésem talán az lehetne, hogy melyik pénzügyi eszköz profitja jövedelmezőbb azonos mennyiségű befektetett pénz és futamidő mellett. A magyar probléma felvetését követően bemutattam a népszerű megtakarítási for-mákat, amelyekbe az emberek manapság a megtakarításaikat fektetik be. Röviden beszél-tem a jegybanki alapkamatról, mely nagyban meghatározza a jövőbeli hozamok mértékét. A második fejezetben dolgozatom fő gerincét alkotó lakás takarékpénztárról esett szó a kialakulásának történetétől kezdve, a szerkezetén és a működésén keresztül a végső felhasználásáig. Említést tettem a hazai és az európai piac helyzetéről, és hogy ez hogyan befolyásolja a lakossági megtakarításokat. Nagyvonalakban bemutattam a 4 főbb, Ma-gyarországon elérhető lakástakarék társaságot. A harmadik fejezetben meséltem a témámhoz szorosan kapcsolódó gyakorlati he-lyemről, az OTP Bankról, mind múlt, mind jelen szempontjából, majd folytattam a gondo-latmenetet az OTP Lakástakarék Zrt. mélyebb bemutatásával, a szerint milyen pozíciót foglal el a piacon és mekkora ügyfélhálózattal rendelkezik. Ismertettem az Országos Be-tételhelyezési Alap (OBA) jelentőségét, jellemzőit és szabályzatait. Munkám negyedik, egyben utolsó fejezete az OTP Banknál eltöltött megfigyelései-met foglalja magában. Arról mekkora növekedésre tett szert a szolgáltatást igénybevevők száma, és ennek mi is az oka. Az átlagéletkorról, amikor a magyarok lakástakarék szerző-dést kötnek, valamint a közkedvelt lakástípusokról, melyek iránt az ügyfelek érdeklődnek. A végén pedig néhány érdekességgel tettem pontot ennek a fejezetnek a végére. Az utolsó részben összegeztem a leírtakat, röviden megemlítettem alternatívaként a NOK-ot. Legvégül pedig elmondtam a véleményemet a lakás takarékpénztár jövőjét ille-tően, majd pedig egy idézettel zártam a dolgozatomat.