Kínai alapanyagok beszerzésének és szállításának folyamatának optimalizálása,különös tekintettel a készletekre - Kulcsár Kitti (2018)
A záródolgozatom témája a VELUX Magyarország Kft (LKR-H) Kínából beszerzendő alapanyag készleteinek optimalizálása. Záródolgozatomhoz primer és szekunder kutatásokat végeztem. Megírásához egy-részt kész, másodkézből kapott anyagokat dolgoztam fel, másrészt saját kutató munkát is végeztem. A szekunder kutatásokhoz használt információk a VELUX A/S által kidolgozott írásokból és kutatásokból származnak. A záródolgozat célja, olyan módszer vagy módszerek alkalmazása, melyek elősegítik, hogy a vállalatnak minél alacsonyabb értékű készleteket kelljen raktároznia. Ezzel nem csak a lekötött pénz nagyságát tudjuk csökkenteni, de a raktározást is optimalizálni lehet, mivel a kisebb mennyiségű biztonsági készlet, kevesebb helyet igényel. Egy, már meglévő módszer segítségével bemutatom, hogyan lehetne első körben csökkenteni a kínai alapanyagok biztonsági készletét. Ez a központ által kidolgozott Para-meter Guideline, amely segítséget nyújt a cikkek paramétereinek beállításakor és az általa javasolt biztonsági készletek alkalmazásával nagymértékben lehet csökkenteni a biztosági készleteket. Egy második módszert is bemutatok, ami nem más, mint a fuvarozási mód megvál-toztatása. Ez annyit jelent, hogy a jelenlegi tengeri szállításról térnénk át a vasúti szállításra. Ennek előnyeit és hátrányait bemutatva, valamint az ehhez kapcsolódó tengert ismertetve vizsgálom meg a lehetőségeket. Végezetül a jövőbeli célok ismertetésével zárom a záródolgozatot.