Egy Nyugat-magyarországi vállalat logisztikájának bemutatása és elemzése - Hegedüs Nikolett (2018)
A Kábel Kft. a Nyugat-magyarországi régió egyik kiemelkedő autóalkatrészeket gyártó üzeme. A multinacionális vállalat Magyarországon egyetlen telephelyet tart fent, Kősze-gen. A város életében releváns szerepe van a vállalatnak, hiszen több mint 500 főt foglal-koztat, melynek jelentős része kőszegi lakos. A multinacionális vállalat számára kiemelkedően fontos a megbízhatóság, az inno-váció a versenyelőny megtartása, és kiterjesztése az autóipari beszállítók között. Az autó-ipari szektorban a kifogástalan minőséget, a selejtmentes gyártást helyezik központban a biztosságos vezetés érdekében. Éppen ezért óriási jelentősége van a folyamatok előtti közi és utó munkálatoknak, az ellenőrzéseknek, a precizitásnak, és a pontosságnak az alkatré-szek legyártása folyamán. Az autóipari beszállítók között kiélesedő verseny megköveteli a technológiai újítások a globalizáció okozta változásokkal való lépéstartás, speciális beruházások, és az egyedi szolgáltatások melyek, egyedivé, kiemelkedővé teszik az üzemet a piacon. Záródolgozatom célja, hogy a cégcsoporton belül a kőszegi üzem által alkalmazott logisztikai tevékenységeket, folyamatokat szemléltessem, kielemezzem. Dolgozatommal egy átfogó képet szeretnék nyújtani egy nagy múltú vállalat logisztikai rendszerének sike-res működéséről, folyamatairól, problémáiról, azok megoldásairól és az ebből levonható konklúzióról. A vállalkozás működése során a készletgazdálkodási folyamatok helyes vég-rehajtása adja a logisztika egyik jelentős mozgatórugóját, mely a Kábel Kft. esetében a Beszerzés a Termeléstervezés és a Raktározás szoros együttműködése jelenti. Ezen terüle-teken kívül kitérek még a minőségellenőrzés és a kiszállítási tevékenységek ismertetésére is. A vállalat több mint negyed évszázados múltja széleskörű tapasztalatok birtoklását, megrendíthetetlen irányelveket, vezetési stratégiákat, és megfelelő rutint biztosít egyes te-rületek számára a folyamatos, zavartalan működés elérése érdekében. A Kábel Kft. folyamatos fejlődéssel, modernizációval, projektek elnyerésével, dolgozói megbecsüléssel tudja biztosítani termelésének harmonizált lefolytatását. A termékpaletta bővítésével, új beruházások elnyerésével, korszerű, naprakész folyamataival pedig igyek-szik a vevői igények 100%-os kielégítésére. A társaság célja, hogy az elkövetkező időszakban megerősítse, javítsa piaci pozíci-óját, bővítse vevői körét. Stratégiájának központjában az új megrendelések, termékek, gyártási folyamatok, technikák bevezetése áll a cégcsoport piacaira. The Kábel Ltd. is an outstanding company situated in the West-Hungarian region. The company produces electronic equipment and complex electronic wiring system for auto-motive industry. The multinational company maintains only one premise in Hungary, in Kőszeg. It has an essential part of the city’s life, because it employs approximately 500 people, and significant part of them are inhabitants. For the company the trustworthiness, the innovation and keep on, broaden the advantage of competitiveness among the other automotive supplier industries. In the case of safe driving conditions the irreproachable quality issues, the zero defect strategy has priority among the strategy of the company and in the center of the production processes. That’s why the monitoring is relevant before, among and after the production. The sharp-edge competition between the automotive sup-pliers claims the technological development, the changes which are caused by the globali-zation, special investments, and unique services that make the company attractive and prominent in the market. In my thesis, I demonstrate and examine the practical logistical processes connect-ed to the Kábel Kft. The goal of my analysis is to present a comprehensive aspect for a re-nowned company’s successful operation, processes, problems and its solutions and the conclusions that can be deducted from it. The processes of the stock management provide one of the most influential actuating elements that help to operate the company correctly. That means the Disposition, Planning and Warehouse smooth cooperate with each other. I’ve focused on these logistical fields, and next to them I have studied the dispatch and the quality section also. The company possesses more than 25 years experiences that contains uncon-sciousness guidelines, operating strategies, and suitable routines for the uninterrupted op-erational procedures. The success of the firm is verified by the prizes that are gained in 2010 and in 2015 within the company group. The Kábel Ltd. can ensure the harmonization of the operation with the colligation of the continuously development, modernization, obtained projects, and the respect of the work forces. The company acclaims the expansion of the product lines, reach new projects, being up to date and be able to act arising problems and be open-minded for new ideas, and the Ltd. main aim is to satisfy customers’ needs in 100% sure. The company’s objective is to strength the market position, enlarge the customer’s line and remain the old ones. The core part of its strategy is to introduce new technological methods and processes in the market of the whole company.