Vadászati turizmus a világhírű Lábodi Vadászterületen - Bertók Enikő (2018)
Célkitűzésem volt már a záródolgozatom témaválasztásakor is, hogy ne egy mindennapi témát válasszak, ismerjek meg és végezzek róla kutatásokat, hanem egy teljesen új terület-ről írjak. Személyes okaimon túl egyéb dolgok miatt is fontos volt számomra a vadászati tu-rizmus, ugyanis véleményem szerint erről a szóról senkinek nem a vadászat jut először eszébe, hisz ez nem egy mindennapi téma még a turizmus-vendéglátás szakon sem. A magyar vadgazdálkodásnak a színvonala és eredményei alapján, már az 1970-es évek után Európa szerte jó hírnévvel rendelkezett, sőt a világ más tájain is ismert és elis-mert volt, ebben meghatározó szerepet játszott az évről-évre növekvő számú külföldi va-dászvendég bejövetele is. A Lábodi Vadászterület világhírű és vonzó célpont volt az ide érkező vendégek számára. Záródolgozatom alapkérdései között voltak a SEFAG Zrt. és a Lábodi Vadászterület vadászturisztikai adottságai, a célcsoportok, a kereslet és a kínálat összetétele, a keresleti és a kínálati trendek, a lehetséges értékesítési csatornák és a fejlesztési lehetőségek. A vadászati turizmus értelmezése után a választott témát a záródolgozatomban nagy-részt a turizmus rendszerén keresztül próbáltam kidolgozni, a tanult ismereteim felhaszná-lásával és a vadászat világhírű múltjának történetével. Saját véleményem, megállapításaim és észrevételeim alapján készítettem el a SWOT-analízist a jelen kort vizsgálva. A célcsoportok és a versenytársak felkutatása mellett, a vadászati turizmus keresletét és kínálatát is próbáltam minden tőlem telhető tudás szerint kidolgozni. A problémákra próbáltam saját szemszögemből rámutatni, a jövőképet úgy megfo-galmazni és fejlesztéseket is úgy javasolni, ahogy szerintem az ideális lenne a mai kor szá-mára. Problémafelvetés szerintem az erős szezonalítás, a kiöregedő vendégkör és a felgyor-sult világ. Legfontosabb megállapításomnak tartom a fiatal korosztály figyelemfelhívását nem csak a vadászatra, hanem a természetvédelemre egyaránt. Az utóbbi évek adatai alapján próbáltam összehasonlítani a külföldi és a hazai ven-dégek megoszlását, a külföldi vendégek országonkénti arányát és a vendégéjszakák számát a Lábodi Vadászterületen. Záródolgozatom a témához illő képmellékletekkel tettem színesebbé. A táblázatokban az idei évi árjegyzékeket és a vadfajok vadászati idényét kutattam.