A banki hitelezés sajátosságai - Gazdag Klaudia (2018)
Szinte minden család életében eljön az idő, amikor például lakást, házat, vagy autót szeretnének vásárolni, de nincs elegendő tőkéjük rá. Az ilyen élethelyzetekben felmerül az emberekben a hitelfelvétel gondolata vagy pedig a lízing lehetősége. Banki hitelezés során mérlegelnünk kell, hogy mi az, amire tényleg szükségünk van, és ehhez mennyi forrás elegendő. A banki hitelezés érdekes téma mind a lakossági, mind pedig vállalati szempontból, ugyanis számtalan lehetőség nyílik magánszemélyek és vállalatok hitelezésére is, ez által pedig segítésére a fejlődésükben. Magyarországon a hitelezés 2017-ben lendült fel, napjainkban pedig egyre inkább folytatódik a hitelek iránti nagyszámú érdeklődés. A hitelezés fellendülésének segítségével a bankok pedig javítani tudják működési hatékonyságukat. Dolgozatom célja a lakossági hitelezés lehetőségeinek ismertetése volt. Alapvetően a hiteltípusokat kettő csoportra osztottam, melynek az egyik része a lakossági hiteltermékek voltak, a másik részében pedig a kombinált hiteleket vizsgáltam. Igyekeztem a dolgozatom során választ adni olyan kérdésekre, mint például, hogy: milyen hiteltípusok léteznek lakossági ügyfélkörben? Milyen lakáscélú hitelek érhetők el? Mit jelent a szabad felhasználású hitel? Milyen fogyasztási hiteleket kínál a bank? Mit jelent az, hogy a folyószámlahitel rulírozó? A lakás-előtakarékossággal kombinált hiteleket és az életbiztosítással kombinált jelzáloghitelek legfőbb jellemzőit is ismertettem. Dolgozatom utolsó fejezetében pedig a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott lakossági hitelt fejtettem ki, amelyet természetes személyek, társasházak és lakásszövetkezetek igényelhetnek különböző feltételekkel. Az ügyfelek számára könnyedén elérhető, bármely területen is élnek az országban, hiszen országszerte 642 MFB Ponton igényelhetik a nulla százalékos energiahatékonysági hitelt. A 2017-es évekhez képest a bankok tovább enyhítettek a fogyasztási hitelek feltételein, de a lakáscélú hitelek esetében is. Egyre növekedik a lakáshitelek iránti kereslet, ami nagy számban köszönhető a Családi Otthonteremtési Kedvezménynek is. A hatalmas technikai fejlődésnek köszönhetően a banki ügyeink nagy részét, a pénzforgalmon kívül, már otthonról végezhetjük. A banki ügyfelek számára ez nagy öröm lehet, hiszen gyorsan, otthonról és kényelmesen intézhetik banki tevékenységeiket. Ki tudja, lehet, hogy a jövőben már nem lesz lehetőség bankfiókon keresztüli ügyintézésre, mert minden elérhető lesz internetes felületeken és a letölthető alkalmazásokon.