Temesi Fuvarozó Kft. fuvarszervezési folyamatainak bemutatása - Verma Eszter (2018)
A leíró tanulmány célja, hogy a gyakorlati szempontok alapján bemutatott TEMESI Fuvarozó Kft. működésén keresztül ismertesse a szállítmányozást, mint folyamatot, valamint a fuvarszervezés gyakorlati megvalósítását. A piacon speciális szolgáltató vállalat az építkezések alapanyagait a tehergépjárművekre szerelt darukkal mozgatja, ezáltal kielégítve olyan vevői igényeket, amelyek a versenyképességét megalapozzák. A logisztikai szolgáltatások három nagy csoportjának – eszköz-, menedzsment- és integrált szolgáltatók – meghatározása után ismertetésre kerülnek a logisztikai alapmodellek, mely alapján a TEMESI Fuvarozó Kft. egy 3PL szolgáltató. A továbbiakban definiálásra kerül a szállítmányozás, mint szellemi javak értékesítésének folyamata – annak részletes leírása – valamint a fuvarozás, mint a tényleges szállítási tevékenység fogalma, továbbá ismertetésre kerülnek az áruszállításnak, mint folyamatnak az elmei és résztvevői. A dolgozat bemutatja a magyar közúthálózat jellemzőit, az országon átvonuló tranzitútvonalakat (Páneurópai tranzitútvonalak, TEN-T) és azok fontosabb állomásait. Részletesen azonban, mint határátkelőhelyek és főútvonal megjelölése csak az osztrák-magyar útvonalat érintően szerepel, annak okán, hogy a TEMESI Fuvarozó Kft. csak Ausztria kapcsolatokat épített ki, kihasználva az országhatár közelségét. Egy nemrégiben megjelent, a felelős államtitkárt idéző médiahírrel kerül bevezetésre a közlekedéspolitikai fejezet, melyen belül a hatályos rendelet – 120/2016. (VI. 7.) – részletes értelmezése is olvasható. A szállítmányozás folyamatát befolyásoló megállapodások (AETR, ADR) és egyezmények (CMR, TIR) és a szükséges okmányok főbb adatai is felsorolás formájában megtalálhatók a dolgozat ezen fejezetében. Végül a TEMESI Fuvarozó Kft. ismertetése, és működésének leírása olvasható, kiemelve a gyakorlati megvalósítás pontjait melyet, ha a tisztelt olvasó összehasonlít az irodalmi adatokkal látható, hogy a vállalat a dolgozat elején meghatározott 3PL szolgáltató kritériumainak megfelel, azaz partnerkapcsolataival együtt kezeli megrendeléseit. A megrendelések feldolgozásához használt Hu-go rendszer, a fuvarok gyakorlati kivitelezéséhez használt tehergépjárművek és azok szerelvényeinek ismertetése során, a vállalat fejlesztési törekvései is bemutatásra kerülnek melyet a gyakorlati tapasztalatok alapján értékelve átgondolásra javaslok, figyelembe véve az üzemanyagfogyasztási mutatókat és a ráfordítandó anyagi erőforrásokat.