Adatbázis klaszterek telepítése, konfigurálása és összehasonlítása - Bakó Dávid (2018)
A mai világban mindenki töméntelen mennyiségű és különböző féle adatot gyűjt. Ezeket valahol tárolni kell a későbbi feldolgozáshoz, az információ kinyeréséhez. Erre a célra ki is dolgozták az adatbázis-kezelőket. Ahogyan az igények nőttek, és szükség lett a terhelés elosztására, illetve a rendelkezésre állás növelésére, amit klaszterezéssel lehet megvalósítani. Szakdolgozatomban a legnépszerűbb relációs adatbázisokat vizsgáltam, név szerint a MySQL-t és a PostgreSQL-t, valamint a manapság egyre szélesebb körben alkalmazott in-memory adatbázisok közül is a folyamatosan fejlődő Redist. Először is megvizsgáltam a klaszterezési lehetőségeiket, illetve azt, hogy milyen mértékben skálázhatók. Majd kiépítettem egy MySQL master-slave replikációt – proxyval támogatva -; ugyanakkor részt vettem a NETvisor Zrt által kiírt projektben, ahol Raspberry alapokon kellett hasonlót készítenem. Ezen kívül egy Redis klasztert (elosztott hash slottal); és egy streaming replikációt is létrehoztam PostgreSQL segítségével.