A Brexit magyar gazdaságra gyakorolt negatív hatásainak ellensúlyozása az oroszországi külkereskedelem súlyának növelésén keresztül - Forrai Dániel (2018)
Napjainkban az aktualitásokra, a váratlan gazdasági eseményekre reagálás időbeli hosszának döntő szerepe van. Az ismeretlen időszakok bizonytalansága eleve negatív externális hatásokkal bír, a kockázatot növeli, így rombolja az ökonómia strukturális működését. A Brexit - a gazdasági válság kirobbanása – mellett a XXI. század legnagyobb bizonytalansággal övezett, nyitott kérdésekkel tűzdelt, gazdaság- és politikatörténelmileg is meghatározó jelentőséggel bíró eseménye. Nullpontnak ennél jobban nem szolgálhatott volna más a téma kiválasztásakor, mert a dolog a rendkívüliségén túl aktuális is, hiszen 2018-ban pont a kilépési folyamat kellős közepén ülünk. Ráadásul nem csak képletesen, hanem valósággal -ha nem is ülünk- de érintettek vagyunk társtagállamunk elválási folyamataiban, az Európai Unió intézményes köteléke által. Nettó haszonélvező államként egyből felmerül a kérdés bennünk, mi történik egy nettó befizető tagállam kilépésekor. Magyarország ezért került a dolgozat fókuszába. A figyelmemet nem tudta elkerülni egy másik aktuális téma, az Oroszországgal való gazdasági kapcsolatok élénkítésének fokozódó üteme. Az oroszokkal szemben pár éve bevezetett embargók pluszban adnak aktualitást a dolgozatnak, így, a fenti dolgokat összefűzve került véglegesítésre a konkrét témakör. A Brexit nyomán keletkező negatív gazdasági hatások csak feltételezések Magyarországra vonatkozóan (és az egész világra), ezért én úgy jellemezném a brit kilépési folyamat negatív externáliáit, mint egy fekete lyuk, ahol bizonyosan eltűnnek a dolgok (ezek esetünkben lehetnek beruházások, támogatások, stb…), viszont nem tudjuk, hogy utána miként folytatódik az életútjuk, ha folytatódik, akkor hol jelennek meg, és hogyan térnek vissza a körforgásba. A dolgozatom célja annak vizsgálata, hogy a fekete lyuk jelenség ellensúlyozására milyen lehetőséget nyújt Magyarországnak az orosz gazdasági kapcsolatok fellendítése. Vizsgálódásomhoz főleg a KSH, és az EUROSTAT adatait felhasználva készítettem saját ábrás elemzéseket az érintett országok külkereskedelmére vonatkozóan. Azt gondolom, ha ténylegesen, érdemben tudunk előnyös gazdasági együttműködést létrehozni hosszútávon Oroszországgal, az a gazdaságunkra javító hatással lenne, ugyanakkor ez nem feltétlenül fog egy űrt pótolni, ugyanis a Brexit kimenetele nagyon bizonytalan, és senki nem állítja 100%-os meggyőződéssel, hogy vesztesként jöhet csak ki az EU - különösen a közép-kelet európai országok, mint Magyarország - a szakításból.