A lakossági hitelezés sajátosságai, különös tekintettel a személyi hitelezés folyamatára - Mészáros Mirtill (2018)
Dolgozatom témájául a mostanság egyik gyakori, bizonyos értelemben a mindennapos élet jelenségét választottam, a hitelnyújtás, hiteligénylés folyamatát. „Egyetlen ismert van a jövedelem alapú hitelekből, személyi kölcsönnek nevezzük vagy más néven szabad felhasználású hitelnek. Jelenleg forint és deviza alapon is elérhető. Ez az igény a fizetéseket terheli meg kizárólag, az ingatlanokhoz nem nyúl, tehát nagyobb baj esetére biztonságban tudhatja ingatlanát mindenki. A bank személy hitel esetén mérlegeli az ügyfél anyagi helyzetét és ettől lesz függővé téve a biztosíték ténye. Akik magas pénzügyi háttérrel rendelkeznek (magas fizetés, nagyösszegű lekötött pénz vagy kötvény a banknál) a bankok általában eltekintenek a vagyoni fedezet kikötésében, azoknál, akik gyengébb anyagi körülmények között léteznek, fedezetet köthetnek ki.” Alapfeltétel, hogy csak akkor érdemes hitelt igényelni, ha előreláthatóan lesz annyi kereset és bevétel a háztartásban, hogy egyéb kiadások mellett a felvett hitelt kamataival együtt vissza lehet majd fizetni. A kutatáshoz elsősorban dokumentumokat, azaz a banki belső szabályzatokat dolgozom fel, ezek mellett segítségemre vannak még szakirodalmak, jogszabályok és internetes forrás.