A magyar kis- és középvállalkozások finanszírozása különös tekintettel az agrárágazatra - Győri Hajnalka (2018)
Magyarországon meghatározó szerepet töltenek be a mikro-, kis- és középvállalkozások. Jelenlétükkel napjainkban nagymértékben hatást gyakorolnak a gazdaság teljesítményére, illetve a foglalkoztatásban is jelentős részt vállalnak. A folyamatos fejlődésükhöz fontos a megfelelő finanszírozási források megléte. Dolgozatomban azért választottam a kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségeinek vizsgálatát az agrárszektorra fókuszálva, mert az ágazat feladata, hogy az élelmiszeripart nyersanyaggal, a lakosságot friss élelmiszerrel lássa el. Országunk a mezőgazdasági termeléshez alapjában véve egyedülálló adottságokkal rendelkezik. Az ágazat termelési eredménye jelentősen függ az időjárás alakulásától, mely hatást gyakorol többek között a munkavégzésre, a termésátlagra, a termékek minőségére. Dolgozatomban egyrészt azt mutattam be, hogy az Európai Unió milyen politikát folytat a szektorral kapcsolatban, valamint milyen fejlődést sikerült elérni a Közös Agrárpolitika által nyújtott lehetőségekkel. A mezőgazdasági vállalkozások finanszírozási kérdéseinek vizsgálata szerteágazó feladat, ezért kiemeltem a közvetett és közvetlen banki finanszírozási lehetőségeket, valamint az agrár támogatásokat a Közös Agrárpolitika hazai működésének szempontjából vizsgáltam meg. Célom az volt, hogy megismertessem a mezőgazdaságban működő kis- és középvállalkozások finanszírozását segítő konkrét támogatási formákat, illetve a kedvező hitelkonstrukciókat, amelyek révén az fejlesztési és/vagy működési forráshoz jutnak, melyek kiegészítik saját forrásaikat és növekedésüket segítik a fejlesztési céljuk megvalósításában. A mezőgazdasági vállalkozások a nemzetgazdasági átlaghoz képest rosszabb likviditási helyzetben vannak. Az agrárágazat likviditását nagyban befolyásolja, hogy bevételük nem folyamatos, mivel a termelési folyamatok ciklikusak, ennek megfelelően a termelési folyamatok finanszírozása is ciklikus. A vállalkozások működésében és fejlesztésében is nagy szerepe van az állami támogatásoknak. Új beruházások finanszírozása esetén a vissza nem térítendő támogatás a leginkább preferált forrás, majd a támogatott hitelek jelentenek további forrás-szerzési lehetőséget a saját forrás mellett. Megállapítható, hogy a mezőgazdaságban tevékenykedő kis- és középvállalkozásoknak jó lehetőségeik vannak az uniós és az állami támogatások és finanszírozási eszközök terén is. Azonban a vállalkozásoknak kell megtenniük a lépést, hogy a kedvező lehetőségek ne maradjanak kihasználatlanul. The micro, small and medium-sized concerns play a dominant role in Hungary. Nowadays they have a major affect on the economy's performance with their presence and take an important part on the employment. It is important to have the right funding sources for their continuous development. In my dissertation, I chose to study the financing opportunities of small and medium-sized concerns focusing on the agricultural sector, because the sector has a task to provide raw materials for the food industry and fresh food for the population. Our country's agricultural production based on outstanding properties. The production of the sector definitely depends on the weather circumstances, that influance the working, the yielding, and the quality of the product. In my dissertation I have presented, on the one part, the European Union's policy on the sector and the progress made with the opportunities offered by the common agricultural policy. The examination of the financing issues of agricultural enterprises is a versatility task, so I underlined the direct and indirect banking financial opportunities and examined the agricultural subventions by the aspect of the common agricultural policy in Hungary. My aim was to introduce concrete forms of supporting and financing schemes of the small and medium-sized concerns in agriculture, that complement their own resources and help them grow in their implementation. The agricultural concerns work in a worse liquidity situation than the national average. The liquidity of the agricultural sector is greatly influenced by the fact that their incomings are not continuous, because the production processes are cyclical, so the financing of production processes is also cyclical. The state dotation also plays a major role in the operation and the development of the concerns. In case of financing new investments, the most preferred source is the non-repayable funding, and subsidized loans represent additional sources of funding besides own resources. We can state that the small and the medium-sized concerns in agriculture have a good opportunities in EU and state funding. However, the concerns must take the step to avoid that the opportunities become unavailable.