Épületgépészetben használt különleges vegyipari termékek bevezetése a kelet-európai piacokra. - Paller Tamás (2018)
Dolgozatomban bemutatom a különleges vegyipari termékeket gyártó és forgalmazó Fernox üzletág sikeres kelet-európai piacra lépését. A helyi szinten kezdetben nem ismert brand az üzletág jó nemzetközi vevői kapcsolataira és hírnevére alapozva, a helyi piaci igé-nyeit szem előtt tartva, mára vezető piaci szereplővé vált. Az elmúlt majdnem 10 év alatt a Fernox piacépítő tevékenységének hatására a háztartási fűtésrendszerekben széles körben elterjedt a rendszerek meghibásodását csökkentő és energiahatékonyságát fenntartó adalé-kok használata. A Fernox élen jár az innovatív, nagyhatékonyságú iszapleválasztók kifej-lesztésében és alkalmazásuk elterjesztésében. Ebben a Fernox számára új termékcsoportban mára piacvezető pozíciót ért el valamint termékjellemzők tekintetében referenciaként szol-gál. Az üzletági stratégián alapuló termékportfólió-átalakítás jelentősen hozzájárult a Fernox termékek széleskörű piaci elterjedéséhez valamint a helyi értékesítés dinamikus nö-vekedéséhez. A magyarországi vezető piaci pozíció eléréséhez jelentős mértékben hozzájárult a központi erőforrások helyi viszonyokhoz történő sikeres adaptációja, valamint a problé-mamegoldáson és műszaki megközelítésű terméktámogatáson alapuló piacépítési stratégia. A helyi eredmények rámutatnak arra, hogy kisméretű piacokon gyorsabban, hatékonyab-ban és kisebb kockázatokkal lehet brand-et építeni és üzleti eredményeket elérni, mint nagy potenciállal kecsegtető, összetett és nagyméretű piacokon. A magyarországi eredmények jó példával szolgának arra, hogy különleges termékcsoportokban a hagyományos értékesítés központú üzletfejlesztési tevékenységnél mennyivel hatékonyabb a rugalmas, kapcsolati-marketing elemeket magába foglaló piacépítési megközelítés. Dolgozatomban bemutatom a fűtésrendszeri adalékok piaci pozícióját valamint a je-lenlegi állapothoz vezető utat. Elemzem a magyarországi versenyhelyzetet és a piacra ható erőket, megkeresem a Fernox piacfejlesztési tevékenységének sikeréhez vezető tényezőket. Felvázolom a várható piaci tendenciákat, valamint javaslatokat teszek a jövőbeni működés javítására. Bízom abban, hogy dolgozatom értékes olvasmány lesz az iparágat kevésbé ismerők számára, valamint általános tanulsággal szolgál különleges termékek piaci bevezetéséhez.