Az elosztási rendszer optimalizációja Kelet-Közép- Európában a VELUX A/S-nél - Cser Döníz (2018)
Tanulmányaim során mindig is nagy érdeklődést mutattam a logisztika területe iránt, külö-nösképpen az elosztási hálózatok felépítése és működése foglalkozatott. Többek között ezért döntöttem úgy, hogy a diplomamunkámat ebben a témakörben írom. Jelenleg a VE-LUX A/S nemzetközi logisztikai részlegén dolgozom Fertődön, így evidensnek éreztem, hogy a cég disztribúciós hálózatát térképezem fel. Választásomat leszűkítettem a kelet-közép-európai piacra, mert a cégcsoportnál az elmúlt 15 évben a Keleti Régió elosztási rendszerében nem történt nagy változás. Dolgozatomban célul tűztem ki, hogy a szakirodalomban fellelhető telephely válasz-tási módszerek segítségével megvizsgálom, hogy hol lenne érdemes elosztási központot lé-tesíteni Szlovákiában, Magyarországon és Csehországban. Feltételezésem szerint a telep-hely választási modellek használatával kiderülne, hogy a jelenlegi raktárak elhelyezkedésé-hez képest földrajzilag máshol lenne-e optimális a telephely kialakítása. Kutatásom folyamán sorra vettem az elméleti modelleket cikkek és szakirodalmak alapján. A logisztika fogalmából kiindulva az ellátásilánc-menedzsmenten át eljutottam a disztribúció szerepéhez. Ezután összegyűjtöttem a telephely választási modelleket, ame-lyek közül kiválasztottam a számomra ideális módszert a kutatás folytatásához. A dinami-kus telephely választási modellt, amely mellett döntöttem, egyszerre veszi figyelembe a ki-szállítási távolságokat, mennyiségeket és az adott ország versenyképességi tényezőit. Az elmúlt 4 év értékesítési adatainak vizsgálatával kezdtem a munkát a fent említett három or-szágban. Kigyűjtöttem az egyes városokhoz tartozó hosszúsági és szélességi fokokat, ame-lyek elengedhetetlenek voltak a gravitációs központ meghatározásához. Miután a megkap-tam koordinátákat, elhelyeztem azokat egy térképen. Végül elvégeztem a regionális elem-zést országonként, amelynek az volt a célja, hogy megállapítsam, mennyire versenyképes régióba helyezte a modell az általa ideálisnak vélt telephelyet. A kutatás eredményeképpen elmondható, hogy a kiválasztott módszer alkalmazásá-val két országban sikerült olyan földrajzi helyet megadni, amely a költség és a vevők elé-gedettsége szempontjából optimális lehet. Úgy gondolom, hogy mindenképpen érdemes használni az dinamikus telephely választási modellt, amennyiben új telephelyet kívánunk kialakítani, mert kiindulási pontnak tökéletesen megfelel. Egy elosztási központ létesítése komoly döntés, ezért a modell használata mellett javaslom a potenciális partnerek lehetősé-geinek feltérképezését is, mint például logisztikai szolgáltatók egy adott régióban.