Az Állami és a Magán Járóbeteg-Szakellátás Egészségügyi Finanszírozása - Pintér József Zsolt (2018)
Az egészségügyi ágazat folyamatos alul finanszírozása, az E-Alap kiadásainak növekedése felveti a kérdést: Mi történne, ha a társadalombiztosítási finanszírozás elérhetővé válna a magán szolgáltató esetében is és ha a magánszolgáltató az ellátás költségeit csökkenthetné a beteg számára azáltal, hogy a biztosító ugyanazt az összeget fizetné mindkét (állami -magán) ellátó esetében? A dolgozat célja, hogy a két ellátó rendszer között párhuzamot vonjon, megmutassa azok előnyeit és hiányosságait, illetve, hogy felhívja a figyelmet, ha a két rendszer részben átfedésbe kerülne, abból milyen várható előnyök és hátrányok származhatnának. A járóbeteg ellátást meghatározó jogszabályok és az állami szakellátás finanszírozásának bemutatása után sor kerül a magán szektor vizsgálatára egy kistérségi magánpraxis tevékenységének bemutatása révén. A magánszolgáltatók bevonása a társadalombiztosítási finanszírozásba lehetővé tenné a szolgáltatók közti verseny kialakulását, az ellátáshoz való biztosabb hozzáférést, a várólisták csökkenését, a szolgáltatások minőségének javulását. A többletkiadások forrása a magánbiztosítók bevonása vagy a GDP arányos egészségügyi finanszírozás emelése lehet.