Szervezett gyakorlati oktatás megvalósítása, minőségfejlesztésének lépései a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban - Altmajer Beáta (2018)
Az egészségügyi szakma iránti érdektelenség hosszú évtizedek óta társadalmi problémának tekinthető. Az emberek születéskor várható élettartamának kitolódása, az orvostudomány és a technológia fejlődése folytán növekvő szükségletek jelennek meg az egészségügyi ellátórendszerben lévő személyzettől is. Ezzel párhuzamosan bővült a szakdolgozói kompetencia kör, a szakdolgozók tevékenysége, illetve új szakterületek specializálódása is megindult. A tudomány gyors fejlődése az egészségügyi szakdolgozóktól is magas szakmai színvonalat vár el, "egész életen át tartó tanulást". Az orvostudomány gyors fejlődésével párhuzamosan az egészségügyi szakoktatás is sok változáson és átalakuláson ment keresztül az évtizedek alatt. Dolgozatomban az egészségügyi oktatás múltját, jelenjét és jövőjén elindult utat mutatom be, hosszú távon komoly fejlődésre számítva az ápolói pálya presztizsének emelkedésével, vonzóvá tételével, humánerőforrás helyzet stabilitása érdekében tett intézkedéseink Intézetünkben. Markusovszky Egyetemi Oktatókórház ápolási igazgatójaként, fontos célom, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk az utánpótlásra, különös tekintettel a tanulókra, a szakmát váltókra, valamint a pályakezdő fiatalokra, hogy belőlük is a társadalom felelős tagja legyen, hosszútávon az egészségügyi hivatást válasszák szakmájukként. Vizsgálatom során a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban 2013/14-es tanévben elindított duális képzés folyamatát elemzem, a folyamatos változtatási lehetőségek ki-aknázásával elindult fejlődés mentén. Bemutatom az eltelt négy év változásait, hisz a szakképzés változásával ránk szakdolgozókra a gyakorlati képzés során óriási felelősség hárul hisz a tanulókkal meg kell szeretetni a hivatásunkat, felkelteni az érdeklődésüket, tudásvágyukat és kíváncsiságukat kielégíteni. Fontos a mentorok szakirányú képzése, mind a szakmai irányelvek, mind a pedagógiai ismeretek tekintetében. Az eltelt négy év alatt elindult egy óriási szemlélet változás Intézetünk mentorai között, a pozitív tenni akarás irányába, amit továbbfejlesztve a jövőbe is, vonzóvá tehetjük újra a fiatalok számára a betegellátást. Célunk az eddigi fejlesztésekkel és további fejlődési lehetőségekkel, a duális képzésben tanulók létszámának növelése, szakmai gyakorlati idő minél magasabb szakmai tartalommal történő megtöltése hatékony pedagógiai módszerek alkalmazása mellett.