A MUNKAERŐ KIVÁLASZTÁS FOLYAMATAINAK BEMUTATÁSA A SÁGA FOODS ZRT. PÉLDÁJÁN KERESZTÜL - Makai Boglárka (2018)
MAKAI BOGLÁRKA 2018 Gazdálkodási szak Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar Konzulens: Dr. Kópházi Andrea egyetemi docens A MUNKAERŐ KIVÁLASZTÁS FOLYAMATAINAK BEMUTATÁSA A SÁGA FOODS ZRT. PÉLDÁJÁN KERESZTÜL Presentation of the labor selection process based on the example of SÁGA Foods Zrt. Dolgozatom témája a vállalatok munkaerő kiválasztási folyamatainak vizsgálatára irányult a Sága Foods Zrt. példáján keresztül. Célomként tűztem ki, hogy megvizsgálom a kivá-lasztási eljárások hatékonyságának növelési lehetőségeit. Vizsgálati módszerként a vállalat Humánerőforrás vezetőjével készítettem mélyinterjút. A teljeskörű elemzéshez és átláthatósághoz nélkülözhetetlen volt áttekinteni az elméleti hátteret, így dolgozatom első részében az emberi erőforrás menedzsment kiválasztási fo-lyamatainak szakirodalmát dolgoztam fel. Mindezzel összhangban - munkám második részében - bemutattam és elemeztem a vállalat kiválasztási eljárását és alkalmazott módszereit, miközben magáról a vállaltról is igye-keztem átfogó képet nyújtani. A hatékonyságvizsgálat szempontjából fontosnak tartottam rálátást mutatni a cég történetére és struktúrájára, jelenlegi munkaerőpiaci helyzetére, va-lamint küldetésére és jövőképére. A kiválasztást érintő kérdések áttekintéséhez bemutat-tam a szervezeti kultúrát meghatározó vállalati értékrendszert, valamint a humánerőforrás osztály szervezetét, ahová a vizsgált folyamatok feladatköre tartozik. A szakirodalmat feldolgozó résznek megfeleltetve a folyamatot végigvezettem a Sága Fo-ods Zrt. példáján keresztül is. Ebből kiderült, hogy a vállalati tevékenység élelmiszeripari szegmenséből adódóan megfogalmaz kötelezően teljesülendő kritériumokat, illetve, hogy kiválasztási eljárása kifejezetten munkakör specifikus. Munkám további részében ezért munkakörökre csoportosítva tártam fel az alkalmazott kiválasztási rendszerek részleteit. A vállalat kiválasztási eljárásáról összefoglalóan megállapítható, hogy az irodalomban bemutatott technikák közül általánosan és kiemelten az interjúztatást alkalmazza, valamint a fizikai állomány kiválasztásában a próbamunka és belső tesztelés eredményei alapján dönt. A HR álláspontja egyértelműen az, hogy a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetből adó-dóan a HR folyamatokat fel kell gyorsítani, és költséghatékonnyá tenni. Ebből adódóan a költséges és időigényes tesztek és értékelő központok nem állják meg a helyüket a kivá-lasztási folyamataikban, technikáik kizárólag arra irányulnak, hogy kiderítsék a jelölt sze-mélyiségének és a szervezet kultúrájának kompatibilitását. Dolgozatom kitűzött céljának elérése érdekében, a befejező részben olyan feltáró kérdé-sekkel vizsgálódtam, amelyeknek köszönhetően megismertem a kiválasztási folyamatok hatékonyságát gátló vagy nehezítő problémaköröket. Arra a következtetésre jutottam, hogy amennyiben a kiválasztásra ható - külső és belső - környezeti tényezőkre a vállalat befolyással tud lenni, és képes a kiválasztási folyamatait meggyorsítani, úgy a kiválasztás hatékonysága növelhető, valamint a kiválasztási eljárás fejleszthető és megfeleltethető a 21. század követelményeinek. BOGLÁRKA MAKAI 2018 Course in Economics University of Sopron Alexandre Lamfalussy Faculty of Economics Supervisor: Dr. Andrea Kópházi associate professor PRESENTATION OF THE LABOR SELECTION PROCESS BASED ON THE EXAMPLE OF SÁGA FOODS ZRT. A munkaerő kiválasztás folyamatainak bemutatása a SÁGA Foods Zrt. példáján keresztül The topic of my dissertation was to examine companies' labor selection processes through the example of Sága Foods Zrt. My goal was to explore the possibilities for increasing the efficiency of selection procedures. As a research method, I conducted an in-depth interview with the company's Human Resources Manager. For the full analysis and transparency, it was indispensable to check the scientific background, so in the first part of my dissertation I elaborated the literature of the selection processes of human resource management. In accordance with this, in the second part of my work, I presented and analyzed the company's selection process and its methods, while trying to provide a comprehensive picture of the organisation. From the research of effectiveness point of view I found it important to look at the company's history and structure, its current labor market situation, its mission and vision. I reviewed the corporate value system defining the organizational culture as well as the organization of the human resources department to which the tasks of the analyzed processes belonged. Along with the literature processing section I went through the process through the example of Sága Foods Zrt. It turned out that due to the food business segment of corporate activity, it has to formulate compulsory criteria and that its selection process is specifically specific to the job. For the remaining part of my work, I have therefore divided the details of the selection systems applied to the level of jobs . As a summary of the company's selection procedure, it can be stated that from the techniques described in the literature generally the interview is used and the selection of the blue collars depends on the results of the trial work and the internal testing. The HR's position is clearly that, due to the current labor market situation, the speed and the cost effectiveness of the HR processes need to be improves. As a result, costly and time-consuming tests and assessment centers are not in place in their selection processes, their techniques are solely aimed at finding out the compatibility of the candidate's personality and the culture of the organization. In order to achieve my goal of my dissertation, I was looking into exploratory questions in the final part, which helped me to understand the issues that inhibit the efficiency of the selection processes. I have come to the conclusion that if the company can have influence on the external and internal environmental factors and it can speed up its selection processes, the efficiency of the selection can be increased and the selection process can be improved and be adapted to the requirements of the 21st century.