Én előre szóltam! - Egy pénzügyi controlling-rendszeren alapuló korai figyelmeztető rendszer kiépítése - Könczöl Tamás (2018)
A diplomadolgozatom témája a vállalati válságok felismerésére született korai figyelmezte-tő rendszer kiépítése. A figyelmeztető rendszer működését teszteltem a Sága Foods Zrt adatival. Ehhez a vállalat belső mérlegeit és eredménykimutatásait használtam fel, valamint a controlling-rendszerek kiépítéséhez szükséges szakirodalom feldolgozását is elvégeztem. A korai figyelmeztető rendszer tesztelésére a Sága Foods Zrt a rendelkezésemre bocsátotta a 2007 és 2017 között, havi rendszerességgel elkészített mérlegeit és eredménykimutatásait. A diplomadolgozatom nem csupán a beszámolók adatainak elemzé-sére korlátozódik, hanem elméleti kutatást is tartalmaz, amely a stratégiai controlling, va-lamint az életszakasz pénzügyek kapcsolatára vonatkozik. A diplomadolgozatomnak az a célja, hogy olyan korai figyelmeztető rendszert hoz-zak létre és adjak közre, amely univerzálisan, különböző profilú vállalatok válságjelzéseit is tudja kezelni. Ehhez természetesen szükséges némi pénzügyi előképzettség, amely alapján az elemző képes felismerni és eldönteni, hogy a korai figyelmeztető rendszer melyik eleme-it kell használni és melyik elemeit nem. A korai figyelmeztető rendszer igényli a vállalatok életszakasz pénzügyeinek általános ismeretét is. A diplomadolgozatom elkészítése a szakmai források kritikus feldolgozására, vala-mint pénzügyi elemzésre épül. A szakirodalmi forrásokat saját szakmai véleményeimmel kiegészítve és rendszerezett módon dolgoztam fel. A pénzügyi elemzésben a beszámolók adataival számoltam. A pénzügyi számítások eredményeit értékeltem, illetve az értékelés felhasználásával meghatároztam a vállalat válságos működéséhez vezető okokat és a vál-ságra utaló jelzéseket. A szakirodalmi áttekintésben érintem a controlling különböző területeit, kérdéseit, definícióit. Külön kitérek a controlling különböző szintjeire is. Ezek után feltárom a válla-lati életszakaszok különböző ismertető jeleit (viselkedési mintákat, működési és pénzügyi folyamatokat). A két elmélet összekapcsolásával igazolom azt, hogy az életszakasz pénz-ügyek modelljei hogyan támogatják a stratégiai controlling ellenőrzési és tervezési felada-tait. A diplomadolgozatomat a korai figyelmeztető rendszer gyakorlati alkalmazásából ka-pott eredményekkel, következtetésekkel és javaslatokkal fejezem be.