Közszolgáltató Kft. 2016. évi üzleti tervének és beszámolójának bemutatása, elemzése - Herman Bence (2018)
A szakdolgozatomban az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. 2016. évi üzleti tervét és beszámolóját mutatom be, elemzem, hasonlítom össze és ezeken keresztül kívánom bemutatni azt, hogy egy vállalatnak menynyire nehéz az előre nehezen tervezhető, külső változásoknak eleget tenni, azokra reagálni. A 2016-os évben számos olyan törvényi és jogszabályi változás történt, amelyek a vállalat életét jelentősen befolyásolták, ezért került a 2016-os esztendő kiválasztásra elemzésem alapjául. A vállalat az elemzéshez szükséges összes dokumentumot a rendelkezésemre bocsátotta. A szakdolgozatom első felében bemutatom az általam vizsgált vállalatot, ahol elsősorban olyan információk kerülnek feltüntetésre, amelyek az elemzések érthetőségét könynyítik meg. Ezek után ismertetem azokat a törvényi és jogszabályi változásokat, amelyek a vállalat tevékenységére jelentős hatást gyakoroltak. A következőkben meghatározásra kerül az üzleti terv célja, fontossága és felépítése elméleti szinten, ami összehasonlításra kerül a vállalatnál gyakorlatban történő elkészítésével. Főként az elméleti felépítéstől eltérő részek kerültek elemzésre. A szakdolgozatom második felében az eredménykimutatások és mérlegek kerülnek górcső alá. Először az eredménytervet és mérlegtervet mutatom be, illetve elemzem, indoklom a tervezett értékeket. Majd ezek után összehasonlítom a tervértékeket a beszámolóban meghatározott tényadatokkal, vizsgálom az eltéréseket és az eltérések okait. Végül elemzem a vállalat 2016. évi éves beszámolóját, melyet pénzügyi mutatók segítségével végeztem el. A szakdolgozatom zárásaként leírom a véleményeimet, javaslataimat, megfigyeléseimet a témával, az eredményekkel kapcsolatban.