Fogyasztói Magatartás a Kiírt Árfolyamra Vonatkozóan - Marciniak Mátyás (2018)
Dolgozatomban arra szeretnék fényt deríteni, hogy mi a jellemző pénzváltási forma, il-letve mekkora eltérések alakulhatnak ki a pénzváltás során. Vizsgálom továbbá a pénz-váltók legismertebb tájékoztatási formáját, a kiírt árfolyamot, és az arra vonatkozó sza-bályozásokat. Saját kutatásokkal szeretném alátámasztani, hogy a kevésbé alapos utánajárásból nagyobb összegű eltérések alakulhatnak ki pénzváltás során, ami előnytelen a szolgálta-tást igénybe vevők számára. A fogyasztók tájékoztatását is vizsgálom, az erre vonatkozó jogszabályokat is elemezni kívánom. Véleményem szerint a kiírt árfolyamhoz nagyon hasonló szerepe lehet a pénzintézetek által használt THM mutatónak. A két mutatószám közti hasonlóságra is kitérek, erre alapozva pedig szeretném kiemelni, hogy a THM mu-tató sokkal szigorúbb szabályozások alá esik. Erre hivatkozva állítom, hogy a kiírt árfo-lyam szabályozását szükséges lenne felülvizsgálni. A fogyasztók magatartását és tájékoztatását egy kérdőíves kutatással igyekszem feltérképezni. Az árfolyamkiírással és a ténylegesen alkalmazott árfolyamokkal, a kettő közti eltéréssel kapcsolatban is saját kutatást végeztem. A kutatások segítségével szeret-ném alátámasztani, hogy a jelenlegi gyakorlat a fogyasztók megtévesztésére alkalmas, félreértésekhez vezethet. A kiírt árfolyam reklámként történő használatára alapozva fogyasztóvédelmi szempontokat is figyelembe veszek munkám során. A kiírt árfolyamok célja az lenne, hogy a pénzváltók szolgáltatását a fogyasztók könnyen és gyorsan összehasonlíthassák. Ez alapján a versenytörvény vonatkozó szabályozását is fontosnak tartom kiemelni. Az árfolyammal, pénzváltás menetével, kiegészítő költségekkel kapcsolatos tájé-koztatás szükségességét is taglalom, a kérdőívet kitöltők válaszai alapján. Dolgozatom-ban a két alapfelvetést vizsgálok. Tapasztalataim alapján a pénzváltáskor a fogyasztók a kiírt árfolyamot veszik figyelembe alapvető tájékoztatás gyanánt. A kiírt árfolyam nem alkalmas a pénzváltók által nyújtott szolgáltatások összehasonlítására. A kutatási mun-kám alapján mindkét állítást bizonyítottnak ítéltem. A megoldásra lehetőséget a szigo-rúbb állami szabályozásban látok, a kiírt árfolyamra vagy a rejtett és kezelési költségek eltörlésére vonatkozóan.