Bérekhez kapcsolódó adók és költségek a Flextronics International Kft-nél - Balogh Dóra (2018)
Diplomadolgozatom témája átfogó bemutatást nyújt a béreket érintó adókkal és költségekkel kapcsolatosan – egy munkáltató szemszögéből. Ha a bérekről beszélünk, egy minden munkavállalót és foglalkoztatót érintő témára találunk, amely mégis kényes lehet mindkét fél számára. Bemutatásra kerülnek a Magyarországon jelenleg hatályban álló törvények alapján megállapított bérekhez kapcsoldó adók a munkavállaló és a munkáltató szemszögéből is. Részletesen jellemzem a munkáltatói bérjárulékok rendszerét és a vállalatot érintő összegeit. A bérekhez kapcsolódó adók mellett fontos hangsúlyt kap a bérköltség és az ahhoz tartozó járulékos költségek tervezésének bemutatása a Flexnél, valamint azok elszámolásának folyamata. A Flex sajátos munkavállalói összetételele is jelentősen befolyásolja az adók hatását és költségek mértékét, így a bemutatáskor erre is részletesen kitérek. A Flexnél alkalmazott folyamatot SWOT analízis segítségével értékelem. Munkám utolsó részében elemzéseket végzek a bérek adóterheivel és költségeivel kapcsolatosan. A 2013 és 2017 közötti időszakban végzem vizsgálataimat, amelyek során meghatározásra kerül az adóék évenkénti összege, az adójárulékok és bérköltségek évenkénti változásainak összefüggései, valamint bérhatékonysági elemzést is készítek. A bérek globális érintettségéből adódóan arra törekszem, hogy az egyes fejezetekben külföldi kitekintésekkel, összehasonlításokkal tegyem teljessé az elemzéseket.