Akác állományok átalakítása csermakk-alávetéssel a Felső-Kemenesháton - Fellner Zoltán (2018)
Diplomadolgozatom témája egy kísérlet elindítása, mely a Pápai Erdészet kezelésében álló, felső-kemenesháti rossz termőhelyen lévő akácállományok fafajcserés átalakítására irányul. A lombelegyes állományok létrehozása, azért fontos az Erdészetnek, mivel közel 250 ha olyan kultúrakácost kezelnek, melyek további fenntartása nem indokolt. A csertölgy térhódítása lassanként természetes úton is felfedezhető az ilyen termőhelyen álló erdőkben; a vörös tölgy behozatala további lehetőségeket adhat a fafajcserében. Kiválasztattunk egy átlagos erdőrészletet (Magyargencs 25B), melyben 10 kísérleti parcellát alakítottunk ki, és a mintaterület teljes állományfelvételezése után különböző makk alávetéses módszereket alkalmaztunk. A térség vadállománya miatt elkészült a részletet körül ölelő kerítés is. Az átalakítás célja, egy olyan felújítási kötelezettség nélküli állomány-átalakítás, ahol az akácot gazdaságilag optimálisabb fafajjal helyettesítjük. Ez hosszútávon megoldást jelenthet mind ökológiai, mind gazdaságossági szempontból.