HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROJEKT ÉRTÉKELÉSE A TAPOLCAI JÁRÁS PÉLDÁJÁN - Skerlecz Bence (2018)
Záródolgozatom célja, hogy bemutassam Magyarországon azt, hogy az egészségügyi intézmények fejlesztéséhez, valamint a helyi gazdaság fejlesztéséhez szükség van az Európai Unió által finanszírozott vissza nem térítendő támogatásokra, valamint hogy az egészségügyi intézmények fejlesztése miként kapcsolódhat és hathat egy egész járás gazdasági törekvéseire. Az Európai Unió és az állam által történt megállapodás alapján 2013. évben kiadtak egy pályázati felhívást, amely azzal foglalkozott, hogy létrejöjjenek az ország területén olyan intézmények, amelyek segítik a kórházak és az orvosok munkáját. Ezeknek az intézményeknek a legfőbb funkciójaként az lett meghatározva, hogy folyamatos előadások, prevenciók tartása mellett legyenek folyamatos testmozgási lehetőségek is. Ahol élek, Tapolcai járás területén ez a pályázat és mivel én is részt vettem a programokon, ezért választottam ezt a záródolgozatom témájaként. A vizsgált projekt a TAMOP-6.1.2/11/3 Egészségfejlesztéssel Tapolca kistérség lakosságáért elnevezés alatt futott. A projekt alkalmával létrejött az Egészségfejlesztési Iroda, amely a kitűzött célokat hivatott elérni. Dolgozatomban azt vizsgálom, hogy az egészség hogyan hat a helyi gazdaságfejlesztésre. Dolgozatomban elemzem, mit is jelent a helyi gazdaságfejlesztés szakértők szerint nemzetközi és hazai viszonylatban, a helyi gazdaságfejlesztés miként valósul meg a Tapolcai járásban, mik a járás gazdasági koncepciói és céljai. Részletesen bemutatom a pályázati felhívást, és az elnyert pályázatot, a létrejövő EFI-ről széleskörű bemutatást végzek. A probléma megoldásához primer kutatást készítek, többek között két interjút. Az egyik interjú a projekt menedzserével készül, a másik pedig az EFI egyik munkatársával. Az interjúkban az kap hangsúlyt, hogy miként valósult meg az egész projekt, hogy jött létre és milyen hatással van az itt élő emberek életére és a járás gazdaságára. Készítek egy kérdőívet, amelyben diákok véleményét kérem segítségül az EFI-ről, miután részt vettek egy, az általuk szervezett programon. Végezetül csatolok egy fotódokumentációt, amellyel igazolom, hogy az EFI minden korosztálynak szól. A kutatási módszerek által felmérem, hogy az EFI mennyire sikeres, elérte-e a kitűzött céljait. Az összegzés keretében értékelem a megvalósult projektet, illetve azt, hogy a projekt milyen módon hatott a helyi gazdaságfejlesztésre. Dolgozatom végeztével pedig levonom a megfelelő eredményt. Véleményem szerint a projekt hatással van a helyi gazdaságfejlesztésre, azon belül is a humánerőforrásra.