Új technológia bevezetésének hatása az egészségügyi rendszerre - Böcskei Renáta Marietta (2018)
Az asztma kezelése a tüdőgyógyászat egyik legfontosabb kihívásai közé tartozik. Jelenleg a súlyos asztma kezelése Magyarországon csak gyógyszeres úton lehetséges. Egyrészt ez a kezelési forma jelentős költségeket ró a gyógyszerkasszára, másrészt a legmodernebb keze-lési eljárás csak bizonyos asztma fenotípusok esetén alkalmazható a betegség kezelésére. Az asztma kezelésére nemzetközi szinten létezik egy új módszer, a bronchiális ther-moplasztika, mellyel a jelenleg alkalmazott rendkívül drága gyógyszeres kezelés költségét jelentős mértékben csökkenteni lehet, és reményeink szerint nagyobb beteg populációban érhető el vele kontrollált állapot. Ennek vizsgálatához analizálni kell a jelenlegi kezelési módszereket, majd számba kell venni, hogy az új módszer pontosan milyen költségek mel-lett lehetséges. Pontosan milyen forrásokra (humán, pénz) van szükség ahhoz, hogy ezt az új módszert a mindennapi ellátásba be tudjuk építeni. Az új módszertől azt várjuk, hogy mindenki számára azonos feltételek mellett legyen elérhető, illetve, hogy a költségeket te-kintve gazdaságosabb legyen a jelenlegi kezelési eljárásnál, természetesen szem előtt tartva a betegbiztonságot és a magasabb minőségi életet. Az így felszabaduló forrásokat pedig a tüdőgyógyászat eszközparkjának halasztha-tatlan fejlesztésére kell visszaforgatni, illetve az egyre csökkenő tüdőgyógyász orvosok számának megállítására.