Cserebogarak vizsgálata a kaszói erdészet kocsányos tölgyes és cseres állományaiban - Seres Petra (2018)
Cserebogarak vizsgálata a kaszói erdészet kocsányos tölgyes és elegyes állományaiban Dolgozatomban két cserebogárfajjal foglalkoztam, a májusi cserebogárral (Melolontha melolontha) és az erdei cserebogárral (Melolontha hippocastani). Összehasonlítottam, hogy különböző korú és összetételű faállományokban hogyan változik a számuk, illetve ennek mi lehet az oka. Továbbá vizsgáltam a pajorok mennyiségének változását a területek fedettsége alapján. Feltárásaim azt mutatták, hogy a talált mennyiség csökken a fedettség növekedésével. Összehasonlítást végeztem az általam vizsgált területeken előforduló májusi cserebogártörzsek, valamint a Homonnay térképeken ábrázolt törzsek elterjedési területei között. Mindhárom hazai törzset megtaláltam az általam feltárt erdőrészletekben. Vizsgáltam továbbá az éghajlati változások és a cserebogarak által károsított területek nagysága közötti összefüggést is.