A vezetési módszerek és a munkavállalói teljesítmény kapcsolatának bemutatása egy soproni kis vállalkozás viszonylatában - Balogh-Gancsella Dóra (2018)
Diplomadolgozatom keretében, ahogyan az címből is kiderül, az alkalmazott vezetési módszerekkel és a munkavállalói teljesítmény kapcsolatával foglalkoztam. A téma gyakorlati oldalát egy soproni kis vállalkozás tevékenységén keresztül vizsgáltam meg és mutattam be. Dolgoztatom első részében a rendelkezésre álló szakirodalom tanulmányozása és feldolgozása után szerettem volna bemutatni a téma megértéséhez szükséges elméleti hátteret, vagyis az alapfogalmakat, a leadership elméleteket, a motiváció folyamatát és motivációs elméleteket. A dolgozat második felében egy cégismertető következik a vállalkozásról, amelyen a kutatást végeztem. Ismertettem a soproni székhelyű vállalkozás tevékenységét, szervezeti felépítését. A szervezeti struktúrára különös hangsúlyt fektettem, hiszen a dolgozat témájához szorosan kapcsolódik. A tanulmányom következő fejezetében egy kérdőíves kutatást végeztem a vezetőség és az alkalmazottak körében a dolgozat témájára vonatkozóan. A felmérés segítségével szerettem volna hasznos információkat gyűjteni a tárgykörben. A válaszadási hajlandóság magas volt, ezzel célomat elértem, sikerült valós képet alkotnom a téma gyakorlati megjelenéséről. A kérdőíves kutatás eredményeit próbáltam minden részletre kitérve elemezni és ismertetni, illetve a könnyebb szemléltetés érdekében az elemzéshez grafikonos ábrázolást is alkalmaztam. Az eredmények szemléltetése után pedig egy összegzés keretében tártam fel a problémákat a kérdőívre adott válaszok alapján. Az eredmények bemutatása után a javaslattétel következett, ahol két szemszögből tettem meg javaslataimat. Egyrészt megállapításokat tettem arra vonatkozólag, hogy a vezetéssel és a munkavállalói ösztönzéssel kapcsolatosan felmerült problémákat mivel lehetne orvosolni. Másrészt pedig az elméleti fejezet alapján is tettem megállapításokat arra vonatkozólag, hogy szakmailag mit kellene változtatni, milyen vezetési módszer alkalmazása lehetne hatékony. A javaslattételnél igyekeztem minden befolyásoló és meghatározó szempontot figyelembe venni annak érdekében, hogy a szakmai oldalról is megfelelő megállapítást tudjak tenni. Végezetül pedig az összegzéssel zártam a diplomadolgozatot. Úgy gondolom, terveimet és elképzeléseimet sikerült megvalósítanom a diplomadolgozatom keretében, és remélem, hogy ezzel egy teljes, átfogó képet tudtam adni a témával kapcsolatban.