Vállalatirányítási keretrendszer implementálása új absztrakt modell alapján - Németh Márton (2018)
Napjainkban a vállalatirányítási rendszerek (Enterprise Resource Planning, ERP) egyértelműen meghatározóak az iparban és manapság szinte minden vállalat használ valamilyen üzleti megoldást. Amikor egy vállalat úgy dönt, hogy bevezet egy vállalatirányítási rendszert, akkor többféle megoldás közül választhat. Az úgynevezett “dobozos” ERP-k fiktív vállalatmodell alapján készülnek, ezért általában nem illeszkednek teljesen egy vállalatra. A nagy gyártók biztosítják a hozzáfejlesztést ezen rendszerekhez, de ezek szakértelmet igényelnek, mindamellett ez egy időigényes és többletköltséggel járó folyamat. Külön megoldásként az egyedi folyamatokhoz használhatnak egy külön rendszert is, mely teljeskörű támogatás nyújt az adott folyamathoz, viszont ez esetben számolni kell a nem integrált rendszerek összes hátrányával. Harmadik megoldás az, ha a vállalat egy saját fejlesztésű ERP-t szeretne használni. Ez teljes körű illeszkedést, és minden folyamat integráltságát eredményezi, azonban implementálása jóval több időt és szakértelmet igényel, mint az előbbi esetekben. Kutatásomban ötvöztem felsorolt irányok előnyeit egy olyan rendszerben, ami nem rendelkezik hátrányaikkal. A koncepció lényege egy olyan keretrendszer implementálása, melyben a megrendelő folyamatai, mint modell definiálható. A keretrendszer által biztosított építőkockákból és a köztük lévő kapcsolatok definiálásával leírható az adott vállalati folyamatmodell. Ezután egy értelmező interpretálja a modellt és automatikusan legenerálja az adott modellhez tartozó ERP „egyedet”. Az így létrejövő rendszer teljes mértékben illeszkedik a vállalatra úgy, hogy annak minden folyamatát integráltan kezeli. Amennyiben a megrendelő úgy dönt, hogy ezután saját maga végzi a rendszer karbantartását, úgy az ERP entitás forráskódja átadható, hisz a keretrendszer az eladó birtokában marad. A moduláris felépítésnek köszönhetően, ha egy új megrendelő egy egyedi speciális folyamatot szeretne megvalósítani, úgy a keretrendszerhez csak ezt az egy építőkockát kell hozzáfejleszteni, és ez a későbbiekben is bármikor felhasználható lesz. A koncepció a vállalatirányítási rendszerek megvalósításának egy – az ERP 2 és ERP 3 koncepciók után – új evolúciós lépcsőjének is tekinthető.