A vezetői döntések értékelése és a változtatások menedzselése a Tranzit Csoportnál. - Mohácsi Márta (2018)
Dolgozatom célkitűzése egy magyarországi vállalkozás, a Tranzit Csoport számára meghatározó gazdasági döntés előkészítésének bemutatása és elemzése, valamint a döntés következményeképpen szükségessé vált lépések menedzselésének értékelése volt. A TRANZIT 2017-ben akvizíciót hajtott végre, ezáltal a baromfi iparban a kacsa és liba feldolgozás teljes integrációján kívül elkezdte a csirkefeldolgozás teljes integrációjának megvalósítását is. A Társaság elsősorban termelési eszközöket vásárolt. Az akvizícióval jelentősen megnőtt a Cégcsoport árbevétele. A jelentős változásokkal járó vezetői döntést a konkrét akvizíció példáján mutatom be. A kutatásom módszere az esettanulmány, amely alapján két alapvető kutatói kérdésre keresem a választ: a döntés alapvető okára (a „miértre”), és a megvalósítás módjára (a „hogyanra”). Ebben Bonoma (1985) esettanulmányra épülő kutatási folyamatmodellje segített, amely négy részből áll: a sodródás, a tervezés, az előrejelzés, és a cáfolat szakaszaiból. A sodródási szakaszban megismerkedtem a fogalmakkal, a terület terminológiájával. A tervezés szakaszában összegyűjtöttem a kutatói kérdés megválaszoláshoz szükséges információkat. Az előrejelzés szakaszban az információkat csoportosítottam és elemeztem. A cáfolat szakaszban az eredményeket elemeztem. Az esettanulmányon belül a szekunder kutatásom tárgya a cégcsoport két meghatározó cégének 2016-os gazdasági év elemzése volt, primer kutatásomban pedig az akvizíciót elemeztem. Dolgozatom a következő szakaszokból áll: a témakörhöz kapcsolódó szakirodalom áttekintése (amely három nagy fejezetből tevődik össze: a vezetői döntéshozatal, változtatás a szervezet szemszögéből, és az agrárgazdasági témakörhöz kapcsolódó elemzés), az alkalmazott módszerek bemutatása, majd a saját vizsgálatok, végül a munkámat a következtetés, a javaslatok és az összefoglalás zárja. A vezetői döntéshozatal esetében a cégvezetés az optimalizáló döntéshozatali modellt alkalmazta, ami Székely (2006) szerint azt jelenti, hogy racionális körülményeket feltételezve preskriptív döntéshozatal születik. A Társaság a változtatási stratégiaként az adaptív változtatást alkalmazta, amely akkor lehet eredményes, ha a változtatás fokozatos lépések sorozatából áll. Ez ugyan lassú, de csökkenti a szervezeti ellenállást. Összességében elmondható, hogy jó gazdasági döntés született. A változtatás eredményeként a TRANZIT-nál nemcsak az árbevétel, hanem a létszám is jelentősen megnövekedett. Ennek következtében a későbbiekben a vállalatirányítási- és humán rendszert is fejleszteni szükséges.