Magas kőris állományok egészségi vizsgálata a Ravazdi Erdészet területén - Vörös-Torma Szilvia (2018)
Diplomamunkámban a magas kőris egészségi állapotát vizsgáltam két szomszédos erdőrészletben. A kőris hajtás- és vesszőpusztulás (Hymenoscyphus fraxineus / Chalara fraxinea) egy aktuális probléma Magyarországon. Az általam vizsgált erdőrészletekben gyűjtött mintákból a kórokozót sikeresen kitenyésztettük. Így céljaim között szerepelt olyan, a kórokozóval szemben ellenálló egyedek keresése, amelyek a későbbiekben maggyűjtésre alkalmasak lehetnek. Az erdőrészletekben azt is vizsgáltam, hogy ki lehet-e jelölni a kórokozónak bármiféle terjedési irányát vagy egyáltalán károsítási gócpontjait. Összefüggéseket kerestem a kórokozó megjelenése és a termőhely, illetve az elvégzett erdőművelési beavatkozások között. Vizsgálataim kiterjedtek a magas kőris egészségi állapota és az álgesztesedés, illetve korhadás közötti kapcsolat feltárására is. Dolgozatomban az Országos Erdőkár Nyilvántartási Rendszerben rögzített jelentések alapján elemeztem a kőris hajtás- és vesszőpusztulás hazai előfordulását.