Egy vendéglátóipari vállalkozás stratégiai terve - Horváth Cintia Anna (2018)
Diplomadolgozatomban egy induló vendéglátóipari vállalkozás számára készítettem el egy stratégiai tervet. A témám ötlete már régóta foglalkoztatott, hiszen turizmus-vendéglátás szakon végeztem el az alapképzést, valamint mindig is érdekelt a vendéglátás olyan téren is, hogyha lehetőségem adatik egy saját vállalkozást indíthassak. A dolgozatom célja, hogy különböző stratégia modellek segítségével elemezzem a környezetet és a megfelelő stratégiát megalkossam a vállalkozás számára. A diplomamunkám szekunder részében a dolgozatomhoz elengedhetetlen szakirodalmat dolgozom fel, ahol a stratégia alapjait, modelljeit és a projekttervezéshez használt módszereket mutatom be részletesen. A primer részében bemutatom az induló innovatív vendéglátó vállalkozás koncepcióját. A vállalkozás főprofilja koktélbár, streetfood bistroval kiegészítve. A bár azért innovatív, mert a városban még egy versenytárs sem értékesít ilyen termékeket, ezek a termékek pedig a molekuláris koktélok. A molekuláris koktélok a fizikai és kémiai folyamatoknak a gyakorlati koktéltechnikában történő alkalmazását jelenti, ennek segítségével válnak még különlegessebbé az italok, így a fogyasztók vásárlásösztönzése is könnyebben növelhető. A stratégiai modelleket felhasználva megvizsgálom a leendő külső és belső tényezőket, lehetséges gyengeségeket, veszélyeket és lehetőségeket, valamint a versenytársakat is. A stratégiai tervezést projekttervezéssel folytatom, mert egy vállalkozás indítása enélkül szinte már lehetetlen a mai világban. A projekttervezésnél Logframe mátrix, Gantt mátrix, különböző indikátorok és pénzügyi tervezés segítségével igyekszem a megfelelő tervet elkészíteni. A munkám végén javaslatokat és konklúziókat teszek a már kialakult stratégiai- és projekttervekre, melyek követésével az induló vállalkozás újoncként nem csak az innovatív termékeinek köszönhetően, hanem a jól megtervezett stratégia miatt is biztosan helyt tud majd állni a régóta piaconlévő versenytársakkal szemben, illetve előnyt is szerez a piaci versenyben.