A pénzügyi elemzés a vállalati gazdálkodás segítője - Barcza Eszter (2018)
A diplomadolgozatomban különböző aspektusokból vizsgáltam két építőipari vállalatot. A monokauzális, egyszerű hányados típusú rátákon túl igyekeztem minél összetettebb, több információt nyújtó, multikauzális mutatószámrendszereket is alkalmazni és számításokat végezni: a DuPont modell, növekedési ráták, súlyozott átlagos tőkeköltség, Shareholder Value-t is számoltam. A dolgozatom célja: igazolni azt, hogy a vizsgált vállalkozás melyik életszakaszban van. Az elemzéseket követően az alábbi megállapításokra jutottam: A Grabarics Kft jövedelmezősége 2010-ben kritikus volt, mivel a működésből származó bevétel szinte teljesmértékben az anyagköltséget és a személyi jellegű ráfordításokat fedezte. 2015-ben némi javulást tapasztalunk, ám a működési költséghányad továbbra is nagyon magas, így elsődleges cél a működési ráfordítások leszorítása. Ezt új, kedvezőbb árat biztosító beszállítók és partnerek keresésével tudják elsősorban elérni, de fontos, hogy ne a minőség rovására. 2018 októberére elkészül egy 50%-ban uniós forrásból finanszírozott vasbeton-gyártó üzem, amely a reményeik szerint a saját szükségleteiken túl eladásra is alkalmas lesz. Ez növelheti a haszonrátát, ami rendkívül fontos, mivel a mutatók és azok elmozdulásainak alapján a vállalat a lassú növekedés periódusában tartózkodik, amely könnyen fordulhat hanyatlásba is. A Közgép erőteljesen növekedett 2015-ig, viszont nagyon alacsony, 10-20% körüli volt a saját tőke arány, vagyis a tulajdonosok a működési kockázatnak csak kis arányát vállalták magukra. 2015-ben a pénzügyi-gazdálkodási ráták jelentős része romlott, a 2016-os árbevételről pedig tudjuk azt, hogy az egyötödére visszaesett, így a vállalat növekedési periódusa komolyan veszélyeztetett. Ennek oka elsősorban az, hogy mérséklődtek a korábban jelentős mértékű állami megrendelések. A vállalkozás számára így elsősorban a racionalizálás, az átalakítás, esetlegesen a fúzió lenne a járható út, amelynek következtében a magánmegrendelések felé kell orientálódnia. Ez valószínűleg jóval alacsonyabb szinten történő, de a kapcsolati tőkéből adódóan magasabb jövedelmezőségű működést tenne lehetővé.