Helyi adók rendszere és alkalmazása Petőháza, Csapod, Fertőendréd és Fertőszentmiklós önkormányzatainál - Magyar András (2018)
Az önkormányzatok a helyi szintű hatalomgyakorlás kereteit valósítják meg, viszont több szálon kapcsolódnak a központi rendszerekhez, így az adórendszerhez is. Ezt bizo-nyítja, hogy az állam felruházta az önkormányzatokat a helyi adóztatás jogával, viszont el-lenőrzi is őket. Az önkormányzatok pénzügyi önállóságukat a saját bevételeik révén tudják növelni, aminek jelentős részét a helyi adóbevételekből biztosítják, erre az 1990. évi C. törvény ad jogi keretet. A törvény a helyi települési sajátosságokat és igényeket figyelembe véve lehe-tőséget ad a helyi önkormányzatoknak a szuverén adóztatási jog gyakorlására és a helyi adópolitika kialakítására, valamint az önálló gazdálkodás lehetőségére, az állami normativától való függés csökkentésére. Az önkormányzatok képviselő testületei a telepü-lések adottságait figyelembe véve alakíthatják ki adópolitikájukat. Jogszabályi keretek kö-zött dönthetnek a bevezetett helyi adók típusáról, az adónemek mértékéről, az adómentes-ségről, a kedvezményezettek köréről és a kedvezmények mértékéről. A helyi jellegzetességekből következően a bevezetett helyi adókban jelentős különb-ségek vannak, mint ahogy ezek a vizsgált települések esetében is megfigyelhetőek. Jól ki-vehető, hogy a helyi adóbevételek mennyire meghatározzák egy település életét. A helyi adóbevételek általánosan a működési és fejlesztési célok fedezésére szolgálnak, alakulásuk jól mutatja a települések gyengeségeit, erősségeit egyaránt. Petőháza, Csapod, Fertőendréd és Fertőszentmiklós közel találhatók egymáshoz, így adóbevételeikkel a térség életében el-foglalt szerepüket, befolyásukat is erősíthetik. A négy település adórendszere alapjaiban tér el egymástól, szinte minden településen más adókat vetettek ki, más az adók mértéke, más kedvezményi és mentességi szabályok vannak. Míg Fertőszentmiklóson az iparűzési adó dominál, addig Csapodon az nem került bevezetésre. Fertőendréden a kommunális adó képezi a helyi adórendszer részét, addig Petőházán az építményadó. Egy-egy önkormányzat adórendszerét több szempontból vizsgáltam meg. Többek között az adóbevételek költségvetésben elfoglalt szerepével, a különböző adónemek kive-tett mértékével, az adófizetők számával, a lakosság adófizetési hajlandóságával, a kint levő hátralékokkal vagy a befolyt túlfizetésével.