A magyar egészségügy finanszírozása - problémák és rések a rendszerben - Sinkó-Káli Róbert (2018)
A világban a folyamatos egészségügyi technológiai fejlődés valamint az állandó változó igények és elvárások mellet van egy életösszetevő mely fontossága stagnál, ennél fogva alapvető. Ez az egészség, ami minden időszakban, minden társadalmi rendszerben alapvető fontosságú. Az egészség megőrzéséhez szorosan kapcsolódik az egészségi állapotot karbantartó rendszer megfelelő, hatékony kialakítása. Dolgozatom során Magyarország egészségügyének elemzését fogom elvégezni a finanszírozás áttekintésével, vizsgálva a számos felmerülő problémát a finanszírozó, a szolgáltató és a beteg között. Az egészségügyi ellátás igénybevételére növekvő tendencia jellemző. Az egészségügy működésének alapkövei az egészségügy finanszírozói. A megnövekedett igénybevétel egyre nagyobb mértékben növeli kiadásaikat, szükségessé téve számukra a források minél hatékonyabb allokációját, sőt bővítését. Ehhez a bővítéshez vizsgálni kell a finanszírozás alapját, az egészségbiztosítást a múltban és jelenben.