Az életszakaszok elemzése a vállalkozásfejlesztő szemével - Czákler Klaudia (2018)
A működő szervezetek különböző életciklusokon mennek keresztül, melyek vizsgálatával számos hazai és külföldi kutató foglalkozott. Minden fejlődési szakasz kihívásokat hordoz. Az életciklus-modellek egyik hiánya az, hogy nem vagy alig foglalkoznak azzal a le-hetőséggel, ha a vállalkozás válságba kerül, onnan megfelelő válságmenedzselési módsze-rek segítségével ismét fellendülésnek indulhat. A dolgozatom egyik céljaként a Roto Elzett Certa Kft. elemzését tűztem ki. Ezt a célt a 2008/2009-es gazdasági válságot megelőző és azt követő hatásvizsgálatával valósítottam meg, amelyben a vállalat életútját is kutattam. Javaslatokat kívánok tenni a kedvező működés megvalósításának módszerére, amelynek segítségével a vállalatok képesek válságos környezetükből kilábalni és stratégiai céljaikat megvalósítani. A kutatók életciklus-modelljeikben arra sem térnek ki, hogy hogyan alakul a válla-lati életgörbe abban az esetben, ha egy vállalkozás átalakul. Így a dolgozat másik célkitű-zése az M&A tranzakció hatásvizsgálatát végezni egy napjainkban is sikeresen működő vállalat, a Heineken Hungária Zrt. esetében. A vállalati teljesítmény értékelésére a Balanced Scorecard módszert használtam, mivel átfogja a vállalati tevékenység teljes körét, segítségével értékelhetővé válnak nem-csak a pénzügyi, hanem vevői, működési, tanulás és fejlődési nézőpont teljesítménye is. Az elemzésemben megállapítottam, hogy mindkét vállalat a negatív piaci hatások el-lenére képes volt a válságot megfelelően kezelni. A beruházások, az életszakaszra illesztett megfelelő stratégia és célkitűzések kidolgozásával a vállalatoknak sikerült előrehaladást, fejlődést elérni, illetve piaci pozícióját erősíteni. Továbbá megállapítottam azt is, hogy a fúzió nem mindig pozitívan befolyásolja a vállalat jövedelmezőségét és hatékonyságát. Az elemzésből az is látszik, hogy ez a negatív tendencia több külső környezeti hatás eredmé-nye. Mindent összevetve arra a következtetésre jutottam, hogy minden vállalkozás életében van jobb és rosszabb időszak, de megfelelő stratégiával a jövedelmezőség és a hatékonyság javítható, a vállalkozás nagyobb piaci részesedésre tehet szert.