A nyomtatott és elektronikus médiumok hatása a védőoltási hajlandóságra - Nagy Erzsébet (2018)
Az elektronikus médiumok társadalmi jelentősége erősödik, az egyéni információ szerzési szokások megváltoznak. A közösségi média erős befolyást gyakorol a társadalom szereplőinek magatartására, véleményformáló hatása igen jelentős. A nem megfelelő, irreleváns információk médiumokban való megjelenése káros következményt vonhat maga után. A megfelelő impakttal rendelkező, szakmailag megalapozott információk ellenben segítséget jelenthetnek a modern és új kezelések, gyógymódok elfogadtatásában.A közösségi média erős befolyást gyakorol a társadalom szereplőinek magatartására, véleményformáló hatása igen jelentős. Mivel a védőoltások alkalmazásának fontosságáról megoszlik a lakosság véleménye, szükséges a nyomtatott- és elektronikus médiumok adta lehetőségeket kiaknázni a tájékoztatás érdekében Nemzetközi konzultációk segítséget nyújthatnak abban, hogy a jól prosperáló prevenciós programokat megismerjük, és a számunkra hasznos lépéseket adaptálni tudjuk a magyar populációra is. Az elektronikus médiumok adta gyors információhoz jutás miatt mind előnyökkel, mind hátrányokkal kell számolnunk. Annak érdekében, hogy az egyén védőoltásokkal szembeni reakcióját értsük és segítséget tudjunk nyújtani a felmerülő kérdésekben, meg kell ismernünk az egyes magatartásformákat, generációs különbségeket. Habár az egészségtudatos magatartás erősödik, ez önmagában nem elegendő, mert nem fedi le az egészségértés folyamatát. Felmérések eredményeiből látható, hogy hazánkban ez az érték igen alacsony. Munkám során folyamatosan szembesülök a fent említett problémakörrel.Dolgozatom támogatást nyújthat abban, hogy a jövőben célirányos, mindenre kiterjedő kommunikáció segítse a sikeres védőoltás programok megszervezését,lebonyolítását. A tudomány mai állása szerint szükség van a védőoltásokra. The social significance of electronic media is strengthening, the individual information gain habits change. Communal media practice strong influence on the behavior of those who play a role in the society, communal media impact on forming opinions is very significant. Improper, irrelevant information appearing in media can bring harmful consequences after all. Information, however, bearing proper impact and which are profession-ally under-lied, mean help in the acceptance of modern and new treatments, healing methods. Since opinions of inhabitants on the application of protective vaccination is divided, it is necessary to exploit printed and electronic media provided opportunities in the interest of proper information dissemination. The communal media bear an ever growing weight in the formation and change of individual attitudes. International consultations provide support to get informed of prospering preventive programs, and that we can adapt useful steps for the Hungarian population, as well. For the quick information gain of electronic media, we have to count with both advantages and disadvantages. In order to understand the reaction of the individual against protective vaccination, and be able to help in the risen questions, issues, we have to learn the individual behavior forms and generational differences. Although health aware behavior is strengthening, this itself is not sufficient, as it does not cover the whole process of health understanding. From the results of surveys, it shows that this value in our homeland is very low During my work I continuously face the above mentioned problem circles. My dissertation can provide support so that in the future, objective, aim-oriented communication ex-tended to every issue will support the organization, planning and implementation of successful protective vaccination programs. According to the today standpoint of science, there is an important need for protective vaccination.