Intézeti gyógyszertár közvetlen lakossági gyógyszerellátást végző egységének gazdálkodása - Kuti Klaudia (2018)
Az intézeti gyógyszertáraknak speciális szerepe van a gyógyszerellátásban. Egyrészt biz-tosítják a gyógyintézetekben a betegek kezeléséhez szükséges gyógyszereket, magisztrális gyógyszereket, kötszereket és különféle gyógyászati anyagokat, másrészt szakfeladatként végezhetnek közvetlen lakossági gyógyszerellátást. A lakossági gyógyszerellátás pénzügyi lehetőségeket teremt az intézménynek, így az intézményi menedzsment részéről elvárás a gyógyszertár minél eredményesebb működése. A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház a nyugat-magyarországi régió legnagyobb fekvőbeteg intézménye, az egészségügyi ellátás szinte teljes spektrumát nyújtja. A szerve-zett intézeti gyógyszerellátás több mint 70 éves múltra tekint vissza és 2003-tól közvetlen lakossági ellátás is zajlik. Célkitűzésem a lakossági gyógyszerellátást végző egység eredményességének vizs-gálata és az eredményességet befolyásoló tényezők feltárása. A gazdasági és pénzügyi helyzet értelmezéséhez a külső és a belső tényezők együttes értékelése szükséges. Az elemzést a 2010 és 2017 közötti időszak gazdálkodási adatainak felhasználásával készítettem. Vizsgáltam a vényszám változását, a bevételi és a kiadási struktúrát, az árréstömeg és az eredmény alakulását. Az értékesítés árbevételét vényes és vény nélküli forgalomra, valamint támogatásra és térítési díjra bontva, továbbá cikkcsoportok és jogcí-mek szerint elemeztem. A kiadási szerkezettel összefüggésben foglalkoztam az eladott áruk beszerzési értékének változásával és a működési költségek alakulásával. A Markusovszky Gyógyszertár betegforgalma évről-évre nő, az árréstömeg és az eredmény folyamatos emelkedése bizonyítja, hogy egyre több beteg választja a „kórházi gyógyszertárat”. A gyógyszertár rugalmasan és gyorsan alkalmazkodik mind a betegek, mind az orvosok és szakdolgozók igényeihez, elnyerve a betegek bizalmát, az orvosok és szakdolgozók nyitottságát. A közeljövőben a gyógyszertár bővítésével, barátságosabb, tá-gasabb, korszerűbb betegfogadó tér kialakításával, valamint a személyes gyógyszerészi konzultáció lehetőségével a betegek elégedettségének növelését és a patika vonzerejének fokozását célozzuk.