A Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél egy jövőbeli terepi készletezési rendszer helye a számviteli információs rendszerben. - Doncsecz Gábor (2018)
Diplomamunkám során egy korábban más perspektívából már vizsgált terepi készletezési rendszer helyét kerestem a Szombathelyi Erdészeti Zrt. számviteli információs rendszeré-ben. A mostani munkám során az információrendszert egy másik megközelítésből közelí-tettem meg. Úgy gondoltam, hogy a rendszer teljes körű ismeretéhez szükséges, hogy az infor-mációrendszert minden oldalról megvizsgáljak. A korábbi munkám során jobban a terepen dolgozó erdészekre fókuszáltam, most a számviteli oldalról közelítettem meg. A diplomamunkám során az korábban ismertetett rendszerből indultam ki, melyeket új információkkal kiegészítettem, valamint megvizsgáltam annak a lehetőségét, hogy mi-ként kapcsolódhatna a jövőben, a most használt Vállalat Irányítási Rendszer moduljaihoz. Az elképzelésem az, hogy egy új modulként kapcsolódna a most is használatban lévő egyéb almodulokhoz, és így a fejlesztés költségeit alacsonyabban lehetne tartani. Úgy gondolom, hogy ehhez a fejlesztéshez nem szükséges egy teljesen új VIR megalkotása. Ugyanakkor nem tartom kívánatosnak, hogy egy „dobozos” rendszer kerüljön a Társaság részére testreszabásra, mivel jelen esetben egy speciális munkafolyamatot kell optimalizál-ni, és hatékonnyá tenni. A rendszer bevezetését követően a terepen dolgozó erdészek felelősége megnöveke-dik, így a Társaság vezetésének egy nagyobb fokú bizalommal kell lennie feléjük. Meg-szűnne a bonyolult rögzítés, könyvelés, így az információrendszer végfelhasználóinak fele-lősége megnő. Ezzel egyidőben a Társaság kontrolling folyamatait újra kell szervezni, mi-vel a folyamatok automatizálása egy nagyobb fokú kontrollt követelne meg. A fejlesztés által a korábban „manuális” úton rögzített adatok a rögzítés időpontjában már a számviteli rendszerbe kerülnének valós idejű adatként. A diplomadolgozatom megírása során a terepi készletezési rendszert szerettem volna elhelyezni a számviteli információs rendszerbe, az elérhető hatékonyságjavulást állítva a célpontba. Korábban megvizsgáltam, hogy milyen segítséget jelentene a terepen dolgozó erdészek részére, most arra fókuszáltam, hogy a számviteli rendszerbe hogyan tudna illesz-kedni ez az információrendszer. A rendszer bevezetését gazdasági számításokkal is alátámasztottam, frissítve azokat a költségeket, amelyek a bevezetés során felmerülhetnek. A számítások során a 2 modell közötti választási lehetőségeket mutattam be. A rendszer bevezetésével a Társaság a most tapasztalható munkaerőhiánynak menne elébe és a fejlesztéssel megfelelő választ tudna adni a XXI. század kihívásaira.