Egészség és betegség a közösségi médiában - Gyarmati Nóra Zsófia (2018)
Az utóbbi évtizedekben az interneteléréssel rendelkező mobileszközök használatának széles körben történő terjedéséről beszélhetünk. A nap bármely pillanatában kereshetünk, megoszthatunk, menthetünk el tartalmakat. Ez a jelenség újfajta tartalmak és közlésformák megjelenéséhez vezetett, ilyenek a bejegyzések, rövid üzenetek, a hangulatjelek, események, speciális bejegyzéstípusok, fényképek, videók, történetek. A mindennapi felhasználó könynyen kezeli ezeket a közlésformákat és komoly reklámcélra is alkalmas potenciál rejlik ezekben a közösségi médiában fellelhető formákban. Egészségünk az értékünk, és a felgyorsult online világ lehetőségei is nekünk dolgoznak: egész nap böngészhetünk tartalmak után az interneten, kereshetünk korrekt étrendötleteket, mozgástippeket, rövid bejegyzéseket, fotókat, és meg is oszthatjuk sikereinket a fogyásunkról vagy az izomgyarapodásról. Már otthonunkat sem kell elhagynunk, hiszen otthonról is könnyedén követni tudjuk egy adott közösségi oldal edzéstippjeit. A dolgozat néhány valódi oldalon keresztül szeretné bemutatni ezek jelentőségét, valós súlyát, melyek jól szemléltetik, milyen széles körben érik el a felhasználókat e tartalmak és milyen messzire juthat a megosztásokon keresztül egy-egy bejegyzés. Ha komoly betegségben szenvedünk és a megszokott környezettől elszakítva kell vele megküzdenünk (vagy sosem volt részünk támogató jelenlétben), akkor egy közösségi, támogató csoport sokat segíthet az adott betegen. Ez a támogatás, ami a közösségi média felületein bontakozik ki, nem függ időtől és tértől, hiszen gyakran a közösség tagjai messze élnek egymástól. Egy komoly betegség híre elsőre lesújtó tud lenni, pedig a betegség puszta elfogadása is már egy lépcső a gyógyulás útján. Az elfogadás maga segít tovább lépni, tovább küzdeni a betegséggel. A közösségi médiában leggyakrabban megjelenő betegségek a legkülönfélébb daganatos megbetegedések, illetve azok az állapotok, melyek során megváltozott külsővel, maradandó sérüléssel kell együtt élnie a betegnek, hiszen ezek a felületek a fizikai megjelenésen alapulnak. Úgy hiszem, amennyi hátránya van a közösségi média felületeinek (lehetséges hamis tartalmak), annyi haszna is van, remek lehetőség a ritka betegségben, tartós állapotváltozással élőknek arra, hogy elfogadják őket mások, hogy megfelelő segítséghez, információkhoz juthassanak és részei legyenek egy támogató közösségnek.