Közfoglalkoztatási rendszer napjainkban Magyarországon - Arnódi József (2018)
Dolgozatom témájául azért választottam a közfoglalkoztatást, mert munkahelyemen személyesen megtapasztalhatom a közfoglalkoztatási programot és annak működését. A közfoglalkoztatás sok embert érint hazánkban, jellemzően az elmaradott régiókban van jelen nagyobb számban. Személyesen tudtam vizsgálni a közmunkaprogram lehetőségeit, kutatást végezni, elemzéseket, statisztikát készíteni ezzel kapcsolatban. A közmunka olyan foglalkoztatási forma, amivel átmeneti jellegű foglakoztatást kíván a kormány biztosítani. Dolgozatommal célom, hogy áttekintést adjak a hazai közfoglalkoztatási rendszerről, alakulásáról. A téma vizsgálatához a kapcsolódó szakirodalmak és az interneten elérhető források elolvasása után elemzéseket készítettem, amelyeket igyekeztem kiegészíteni a saját tapasztalataimmal. Kérdőíves kutatásommal a közmunka programba bevont személyek segítségével, hipotézisek felállításával és a kérdőívek feldolgozásával szeretném bemutatni a közmunkások helyzetét. Megállapítással szeretnék élni, hogy a közmunka is munka, ugyanúgy hasznos tud lenni, mint egyéb nem közmunkában végzett munka. Szeretném, ha dolgozatom elolvasása után a közmunkára nem úgy tekintenének, mint valami haszontalan foglalkoztatási forma. Sokakat érint és nehéz kikerülni belőle, megfelelő munkapiaci ismeretek és korszerű szakképzettség nélkül. Szeretném rávezetni az olvasót, mennyire fontos lenne egy olyan hatékony képzési stratégiát kidolgozni, ami adott régióhoz illeszkedik és a helyi viszonyokat figyelembe veszi a képzések szervezésénél. A dolgozatomat hat fő fejezetre osztottam. Dolgozatomban kitértem arra is, miként hat az egyénre a tartós munkanélküliség, pszichésen, mentálisan és egészségügyileg. Bemutattam röviden egy közfoglalkoztatót, hogyan készül fel egy programra a közfoglalkoztatás keretein belül. Elméletben és gyakorlatban is szemléltettem a felkészülés lépéseit egy nagy foglalkoztató szemszögéből a pályázat elkészítésével, amire példát is készítettem a dolgozatomban. Bemutatom a foglalkoztatáspolitikát, amivel a munkanélküliségen szeretne a kormány enyhíteni különböző intézkedéseivel, és amelynek célja, hogy minél több munkanélkülit vissza tudjon vezetni a munka világába, s ezáltal a foglalkoztatást bővíteni. A közfoglalkoztatásról sokak véleménye, hogy szükségtelen rossz, viszont amíg a gazdaság tartós növekedése és a munkáltatók erősödése, és ezáltal a foglalkoztatás bővülése nem jelentős, addig átmeneti rendszerként továbbra is működni fog ez a foglalkoztatási forma.