Egészségügyi Projektek Kommunikációja - Kriska Erika (2018)
EGÉSZSÉGÜGYI PROJEKTEK KOMMUNIKÁCIÓJA COMMUNICATION OF HEALTH PROJECT Dolgozatomban az egészségügyi kampányok hatékonyságát vizsgáltam. A magyar lakosság passzív az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés kérdése kapcsán. Az első hipotézisem, hogy az egészséget máshogy szükséges pozícionálni. Nem csak a betegség veszélyét és az ezzel kapcsolatos problémákat kellene ismertetni, persze ez is szükséges, de emellett az egészséget mintegy a vágyainkhoz vezető eszközként érdemes megközelíteni, amely segít, hogy az álmainkat megvalósítsuk. Az edukációs üzenetek eljutnak ugyan az emberekhez, de csak kevés százalék, akit aktivizálni tudnak. Az egészségügyi kampányok ugyanahhoz a fogyasztóhoz szólnak, mint az FMCG (fast moving consumer goods) termékek. Érdemes kimozdulnunk a sablonokból ezen a területen is, és az edukáció mellett az élményre is összpontosítani. A tudatos, intelligens fogyasztó számára kevés, ha egy szolgáltatás tökéletesen működik, ennél többre vágyik. Ahhoz azonban, hogy megértsük a fogyasztók, betegek igényeit, tudnunk kell, hogy a márkánk milyen érzéseket vált ki belőlük. Egészségügyi, főként állami területen ezt nagyon nehéz megvalósítani, hiszen szinte csak negatív kontextusban találkozik a beteg az orvossal, vagy az adott intézménnyel. Ettől függetlenül időt és energiát kell rászánni arra, hogy nem csak ebben az asszociációban találkozzon velünk. A kampányok tervezéséhez összeállítottam egy szempontrendszert, amely alapján végig kell mennünk a tervezés során. Ez a tervezési metodika gyakorlati szinten segíthet, bár a tudományos tervezés alapjai megtalálhatóak benne. Végigvettem, hogy melyik médiacsatornát mikor érdemes használni. A digitális platformot nagyon részletesen elemeztem, hiszen ez a médiacsatorna már egyikünk életéből sem hiányozhat napjainkban. A customer experience jellegű élménymarketing kapcsán kitértem, hogy miért érdemes kimozdulni a sablonokból, és out of the box megoldásokhoz nyúlni. Rávilágítottam arra is, hogy ez manapság már nem pénz kérdése, idő, energia és kreativitás, amely a segítségünkre lehet. Bemutattam két prevenciós projektet, amelynek tervezésében és kivitelezésében is projektgazdaként részt vettem. Ezeknek a felépítését és az eredményeit is részleteztem. Majd esettanulmányokon keresztül mutattam jól működő, pozitív példákat a közszférából, ahol valóban a leleményesség és kreativitás volt az, amely meg tudta teremteni a felhasználói élményt. A dolgozatom úgy építettem föl, hogy ha valaki különösebb képzettség nélkül szeretne kampányt tervezni egészségügyi területen, mindegy útmutatóként használva meg is tudja valósítani.